Donesite mi glavu Alfreda Garcije (1974)

Bring Me The Head Of Alfredo Garcia (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Bivši vojnik kreće u lov na bjegunca čija je glava vrijedna 1 milijun $

 
Režija: Sam Peckinpah
Scenarij: Frank Kowalski, Sam Peckinpah
Uloge: Warren Oates, Isela Vega, Robert Webber, Gig Young

Filmografija

Jedan od najkontraverznijih Peckinpahovih filmova, "Donesite mi glavu Alfreda Garcie" je jedini film s kojim je Peckinpah bio u potpunosti zadovoljan.

Kada El Jefe (E. Fernandez) otkrije da je njegovu nevinu kćer silovao Alfredo Garcia, ponudi plaćenim ubojicama Maxu (H. Dantine), Franku, Johnu i Sappenslyu (R. Webber) milijun pezosa da mu donesu silovateljevu glavu. Bennie (W. Oates), bivši američki vojnik, koji životari kao pijanist u baru, čuje o potrazi i ponudi pomoć. Međutim, od svoje djevojke Elite (I. Vega) sazna da je Garcia poginuo u prometnoj nesreći. Željan novca, Bennie iznudi nešto od svojih novih poslodavaca i obeća da će im donijeti glavu u roku od tri dana. Beni i Elita krenu u potragu za Garcijinim grobom. Usput ih napadnu dvojica razbojnika. Beni, koji se uglavnom provlačio kroz život, primoran je sada obraniti sumnjivu Elitinu čast te ubije dvojicu nasilnika. Najzad, dvoje avanturista pronalazi Garcijin grob...

"Donesite mi glavu Alfreda Garcije" intrigantan je akcijski film s elementima filma ceste koji je režirao kultni američki redatelj Sam Peckinpah (Divlja Horda, Pucnji poslijepodne). Film, niskoga budžeta i u cijelosti snimljen u Meksiku, kao i redateljev prethodni Pat Garret i Billy the Kid nije doživio velik komercijalni uspjeh, ali je s vremenom zadobio kultni status i učvrstio redateljev ugled. Neobične, pomalo i crnohumorne priče o grozničavoj potrazi za silovateljem, razrađujući odnos glavnoga junaka i njegove djevojke, film nudi originalan osvrt na društvenu marginu. U glavnoj ulozi odličan je W. Oates, a zapaženu epizodu tumači slavni K. Kristofferson.

 


Komentari (0)

Foto