Victor Young Perez (2013)

Victor Young Perez (Originalni naziv)

drama povijesni biografski

Istinita i nevjerojatno dirljiva priča o tunisko-židovskom boksaču

 
Režija: Jacques Ouaniche
Scenarij: Yoni Darmon, Jacques Ouaniche
Uloge: Brahim Asloum, Steve Suissa, Isabella Orsini, Bruce Payne

Filmografija

Povijesna drama temeljena na istinitoj priči o Victoru Perezu koji je postao svjetski prvak u boksu 1930-ih u Parizu. Zbog svog židovskog podrijetla deportiran je u Auschwitz te se ondje morao boriti kao razbibriga za naciste.

Victor Perez počeo je trenirati boks s 14 godina zajedno sa svojim starijim bratom Benjaminom Kidom Perezom. Stekao je veliku slavu zahvaljujući pomoći i vodstvu Leona Belliera, a bio je u vezi s francusko-talijanskom glumicom Mireille Balin.

155 cm visok i 50 kg težak Perez osvojio je krunu Međunarodnog boksačkog saveza nokautiravši u drugoj rundi američkog prvaka Frankieja Genara postavši najmlađi svjetski boksački prvak u povijesti. Perez je uhićen u Parizu 21. rujna 1943., a u Auschwitz je stigao 10. listopada 1943. kao dio „Transporta 60“.

Zatvoren je u Auschwitz III – Monowitz. Ondje je bio prisiljen sudjelovati u boksačkim mečevima kao zabava za naciste. 1945. Victor je preživio 140 borbi u 15 mjeseci, a pobijedio je u njih 139! Perez je bio jedan od zatvorenika u „Maršu smrti“ koji su napustili logor 18. siječnja 1945.


Komentari (0)

Foto