Zbogom, gospodine Chips (2002)

Goodbye, Mr. Chips (Originalni naziv)

drama

Drama o nezaboravnom učitelju i njegovim desetljećima službe

 
Režija: Stuart Orme
Scenarij: Brian Finch, James Hilton, Frank Delaney
Uloge: Martin Clunes, Victoria Hamilton, Conleth Hill, John Wood, ...

Filmografija

Drama o nezaboravnom učitelju i njegovim desetljećima službe tijekom koje je naraštaje djece učio kako je od svega najvažnija osobna dobrota, mnogo važnija od uzaludnih ratova.

Kraj je 19. stoljeća, Engleska. Učitelj latinskog, g. Chipping (M. Clune), dobiva stalni posao u muškom internatu u Brookfieldsu. Učitelj je predan svom poslu, pravedan je i voli raditi s učenicima, međutim, isprva ne uspijeva steći njihovo poštovanje, kao ni ugled među kolegama. Povučen je, tih i blag čovjek, ali strog kao učitelj. Tek ga zaljubljivanje, a potom i vjenčanje s mladom i šarmantnom Kathie (V. Hamilton) otopi i učini manje krutim. Kathie je uskoro postala omiljena i među đacima i među kolegama i bila mu velika pomoć u poslu i u odnosima s ljudima. Godine teku. Izbija rat. Chipsov kolega, Nijemac Max (C. Hill), učitelj njemačkoga, odlazi u Njemačku boriti se za svoju domovinu, a Chips je zgranut uzaludnim pogibijama. Na učenike prenosi svoje uvjerenje kako je osobna dobrota mnogo važnija od pripadnosti naciji. Čitav svoj život, od prvog namještenja do mirovine, posvetio je tome da odgaja časne ljude.

Roman britanskog pisca Jamesa Hiltona (1900.-1954.), Goodbye, Mr. Chips, jedan je od popularnih literarnih predložaka za filmske i televizijske ekranizacije, kojih je do sada doživio desetak, a prvi film prema tom romanu snimljen je 1939. godine. James Hilton poznat je i kao scenarist, a za scenarij filma Mrs Miniver (1942.), također prema svom romanu, nagrađen je Oscarom.

Komentari (0)

Foto