Balcancan (2005)

BAL-CAN-CAN (Originalni naziv)

komedija drama avantura

Makedonac i njegov talijanski prijatelj proputuju cijelu regiju u potrazi za bakinim lešom

 
Režija: Darko Mitrevski
Scenarij: Darko Mitrevski
Uloge: Vlado Jovanovski, Adolfo Margiotta, Zvezda Angelovska, Branko Đurić, ...

Filmografija

"Bal-can-can" makedonskoga redatelja Darka Mitrevskoga je najgledaniji makedonski film svih vremena.Na motovunskom festivalu "Bal-can-can" je osvojio nagradu Od A do A, odnosno, posebnu nagradu za filmove s prostora bivše Jugoslavije.

Tijekom pedesetih godina, Serafim i Vitomir, dvojica nerazdvojnih prijatelja, bave se sitnim krađama i švercom preko talijansko-jugoslavenske granice. Prilikom pljačke vlaka dvojac se raspada, Serafima uhvate i zatvore, a Vitomir bježi i nastanjuje se u Italiji u kojoj mijenja ime i osniva obitelj.

Mnogo godina kasnije, na samrtničkoj postelji, ispriča sinu Santinu (A. Margiotta) svoju životnu priču i zamoli ga, da ako ikada bude u prilici pomogne Serafimovom sinu. Godinama kasnije u Makedoniji počinje građanski rat, Serafimov sin Trendafil (V. Jovanovski) bježi sa ženom i punicom u Bugarsku, ne bi li izbjegao odlazak u vojsku.

Pri prijelazu granice punica umre i njezin leš je otet, umotan u tepih. U cijelu gungulu uključuje se i Santino, ne bi li ocu održao obećanje.

 

 


Komentari (0)

Foto