Na okuci rijeke (1952)

BEND OF THE RIVER (Originalni naziv)

vestern

Dvojica kauboja tajnovite prošlosti predvode karavanu naseljenika do njihovih novi domova

 
Režija: Anthony Mann
Scenarij: Borden Chase
Uloge: James Stewart, Arthur Kennedy, Julia Adams, Rock Hudson, Jay C. Flippen, ...

Filmografija

Nakon velikog uspjeha vesterna "Winchester 73" Anthony Mann nastavio je suradnju s Jamesom Stewartom u istom žanru, te su sljedećih godina zajedno snimili četiri vesterna, od kojih je prvi bio "Na okuci rijeke". Kao i u svojim najpoznatijim djelima iz toga žanra (Gola ostruga, Čovjek sa Zapada), Mann je i u ovom ostvarenju pokazao težnju k fabularnoj i psihološkoj elaboriranosti te demonstrirao fin osjećaj za psihologizaciju. Također, tu je i zaštitni znak njegovih vesterna - atraktivni pejsaži.

Glyn McLyntock vodi karavanu naseljenika na Zapad. Jednom prilikom spasi vješanja Emersona Colea, čovjeka koji je kao i on sam nekad bio odmetnik. Njih dvojica, nakon što su obranili karavan od napada Indijanaca u kojem je ranjena Laura Baile, kći vođe naseljenika Jeremyja Bailea, odlaze po namirnice za naseljenike u Portland, grad u kojem je upravo zavladala zlatna groznica.

Bez tih namirnica naseljenici neće preživjeti zimu u planinskom kraju gdje su odlučili sagraditi svoje nove domove, međutim, glavni dobavljač namirnica odlučio je iznimno povisiti njihovu cijenu.

Cole, koji je u međuvremenu počeo voditi kockarnicu, i McLyntock obračunaju se s njim i njegovim ljudima, no kasnije različito reagiraju na ponudu tragača za zlatom da njima, umjesto naseljenicima, za puno višu cijenu prodaju namirnice. Također, McLyntocku nije svejedno što se Laura za vrijeme njegova odsustva iz Portlanda zbližila s Coleom.

Uz legendarnog J. Stewarta (Gospodin Smith ide u Washington, Divan život, Prozor u dvorište, Čovjek koji je suviše znao, Vrtoglavica, Čovjek koji je ubio Libertyja Valancea), glavne uloge tumače A. Kennedy (Šampion, Ranč prokletih, Gradić Peyton, Neki su dotrčali) i mladi R. Hudson (Veličanstvena opsesija, Sve što nebo dopušta, Zapisano na vjetru, Potamnjeli anđeli, Šaputanja na jastuku), buduća legenda koja je već u tom ranom razdoblju karijere pokazala velik potencijal.

 


Komentari (0)

Foto