Ali (2001)

Ali: An American Hero (Originalni naziv)

drama sport biografski

Početak,uspon i vrhunac slave legendarnog boksača Muhammada Alija

 
Režija: Michael Mann
Scenarij: Stephen J. Rivele, Christopher Wilkinson, ...
Uloge: Will Smith, Jamie Foxx, Jon Voight, Mario Van Peebles, Ron Silver, ...

Filmografija

Biografska drama koju je režirao Michael Mann kao nesumnjivo najambiciozniji projekt u svojoj karijeri. Film prati slavnog boksača od osvajanja naslova svjetskog prvaka u teškoj kategoriji 1964. do spektakularnog "meča stoljeća" protiv Georgea Foremana 1974. u Kinshasi.

Veljača, 1964. Olimpijski prvak i jedan od najpopularnijih američkih boksača, dvadesetdvogodišnji Cassius Clay (W. Smith) ulazi u ring za titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji praćen budnim okom svoje desne ruke Drewa Bundinija (J. Foxx) i trenera Angela Dundeeja (R. Silver). Iako mu je suparnik Sonny Liston (M. Bentt) proglašen favoritom, mladi boksač osvojit će uvjerljivo priželjkivani naslov postavši pravom nacionalnom zvijezdom.

Međutim, njegovo prijateljstvo s poznatim crnačkim vođom Malcolmom X-om (M. Van Peebles), zalaganje za rasnu jednakost i priključenje Naciji islama nakon kojega će promijeniti ime u Muhammad Ali, donijet će mu političke probleme. Oni će kulminirati kada buntovni i jezičavi sportaš nakon vjenčanja sa Sonji (J. Pinkett Smith) odbije mobilizacijski poziv i odlazak na ratište u Vijetnam... Kada je u srpnju 1996. vidno bolesni Muhammad Ali (godine 1982. dijagnosticirana mu je Parkinsonova bolest) upalio olimpijsku baklju na Svečanom otvaranju XXVI. ljetnih olimpijskih igara u Atlanti, cijeli je stadion, baš kao i ostatak nacije, odao počast jednom od svojih najvećih sportskih junaka u povijesti.

Trideset godina ranije legendarni je boksač prolazio kroz najteže godine svoga života i karijere upravo zbog političkih nesuglasica i nerazumijevanja velikog dijela američkog društva. Istodobno sportska i društvena figura bez premca, Muhammad Ali je tijekom 1960-ih i 1970-ih ostavio neizbrisiv trag u američkom sportu i javnom životu.


Komentari (3)

Foto