Felicity: Pustolovine mlade Amerikanke (2005)

FELICITY: AN AMERICAN GIRL ADVENTURE (Originalni naziv)

drama obiteljski

Pustolovine desetogodišnjakinje koja živi sa svojom obitelji u vrijeme Američke revolucije

 
Režija: Nadia Tass
Scenarij: Anna Sandor, Valerie Tripp
Uloge: Shailene Woodley, Marcia Gay Harden, Robinne Fanfair, David Gardner, ...

Filmografija

Projekt American Girl lansiran je na američko tržište 1986. Lutke i priče prvotno su namijenjene djevojčicama između osam i dvanaest godina s ciljem da ih upoznaju s najvažnijim događajima iz američke povijesti kroz slikovite pustolovine pojedinih junakinja. Jedna je od njih i Felicity čije je djetinjstvo povezano s dramatičnim okolnostima izbijanja Američke revolucije i rata za nezavisnost 1776. Priču o njoj napisala je Valerie Tripp, a slijedila je ekranizacija teksta okupivši ugledna imena ispred i iza kamera.

Williamsburg, Virginia, 1775. Desetogodišnja Felicity Merriman (S. Woodley) provodi bezbrižno djetinjstvo uz svoju majku Marthu (M. Gay Harden) i oca Edwarda (J. Schneider) te mlađu sestru i brata ne sluteći da zemlju pod britanskom kolonijalnom vlašću uskoro čekaju dramatični događaji. I dok njezina majka priželjkuje da Felicity uskoro zablista na prestižnu božićnom plesu Lady Templeton (L. Griffin), djevojčica radije provodi vrijeme uz svoje najdraže životinje konje. Zbog toga odluči poduzeti sve kako bi prekrasnu kobilu Penny odvojila od njezinog okrutnog vlasnika Jiggyja (G. Kovacs). U međuvremenu politička se situacija u kolonijama zakomplicira što će utjecati i na njezinu najbližu okolinu: Edward i njegov mladi pomoćnik u trgovini Ben (K. Zegers) podržat će borce za američku nezavisnost, a njezin djed (D. Gardner) ostat će vjeran kralju. Felicity će se sprijateljiti s vršnjakinjom Elizabeth (K. Henney) čija je uobražena sestra Annabelle (J. Holland-Rose) neprestano omalovažava...

Jedna od izvršnih producentica ove pustolovne drame je Julia Roberts (Erin Brockovich, Zgodna žena), dok majku naslovne junakinje tumači Marcia Gay Harden (Pollock, Mistična rijeka). U naslovnoj je ulozi izvrsna S. Woodley (A Place Called Home, serija The Secret Life of American Teenager), a uz nju i M. Gay Harden u filmu nastupaju i K. Zegers (Transamerica, Air Bud: Leteći ljubimac) te J. Schneider (serije Smallville i The Dukes of Hazzard). Felicytinu mlađu sestru tumači kćer M. Gay Harden E. Scheel (Home). Film je režirala Nadia Tass (Malcolm, Amy), dok je scenarij djelo Anne Sandor nominirane za Emmy (Miss Rose White, My Louisiana Sky). Film je nominiran za Young Artist Award u dvije kategorije (najbolji film i najbolja mlada glumica u glavnoj ulozi), a zanimljivo je da nije snimljen u američkom Williamsburgu, nego u kanadskom Torontu.

 


Komentari (0)

Foto