ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

Kraljevina (2007)

The Kingdom (Originalni naziv)

akcija drama ratni

Skupina FBI agenata poslana je u Saudijsku Arabiju kako bi istražila seriju napada

 
Režija: Peter Berg
Scenarij: Matthew Michael Carnahan
Uloge: Jamie Foxx, Chris Cooper, Jennifer Garner, Jason Bateman, Ashraf Barhom, ...

Filmografija

Iako potpuno fikcionalan, film je inspiriran pravim bombaškim napadima koji su se dogodili u Saudijskoj Arabiji. "The Kingdom" nije uspio postići znatniji uspjeh već je bio kritiziran zbog karikiranja islamskog svijeta.

Nakon terorističkog napada na američku zajednicu u Riyadhu, u Saudijskoj Arabiji, FBI agent Ronald Fleury (Jamie Foxx) zatraži od arabijskog konzula pet dana za istragu lokacije. Dolazi s agentima Grantom Skykesom (Chris Cooper), Janet Mayes (Jennifer Garner) i Adamom Leavittom (Jason Bateman) kako bi pronašao teroriste. Agenti se susreću s raznim zamkama i preprekama, no pomaže im pukovnik Faris Al Ghazi (Ashraf Barhom), koji ih savjetuje kako se ponašati i djelovati u nepoznatom okruženju.
Danas potvrđenog redatelja Petera Berga prvenstveno poznajemo kao sjajnog glumca koji se zadnjih godina koncentrirao na režiju i snimio nekolicinu velikih blockbustera poput "Hancocka”, "Friday Night Lights” te odlične "Kraljevine”. Sjajnog scenarija, prepuna akcije i smislenih dijaloga, "Kraljevina" na sreću nije samo još jedan film o terorizmu na Bliskom istoku. Likovi djeluju stvarno, a situacije i borbe izgledaju vrlo autentično. Ujedno nam pokazuje razlike između zapadnjačke i istočnjačke kulture, no kako u konačnici, ako odbacimo religijske i kulturološke razlike i predrasude koja nas dijele, svi želimo prvu istinu i pravdu.
U glavnoj ulozi vođe FBI tima našao se odlični Jamie Foxx, a u ostalim rolama itekako poznata holivudska lica - Jennifer Garner, Jason Bateman i Chris Cooper.

Komentari (1)

Foto