Zavjera (2001)

Conspiracy (Originalni naziv)

drama ratni povijesni

Istinita priča o konferenciji u Wannseeju

 
Režija: Frank Pierson
Scenarij: Loring Mandel
Uloge: Kenneth Branagh, Clare Bullus, Stanley Tucci, Simon Markey, Tom Hiddleston

Filmografija

20. siječnja 1942. visoki dužnosnici Trećeg Reicha okupili su se na tajnoj konferenciji u Wannseeu s ciljem ostvarenja detaljnih planova Hitlerova „Konačnog rješenja“ – istrebljenja cjelokupne židovske populacije u Europi.

Došli su u Wannsee kao visokopozicionirani rukovodioci njemačkih napora u Drugom svjetskom ratu. Dva sata poslije otišli su kao suurotnici u ubojstvu milijuna Židova. 20. siječnja 1942. 15 muškaraca okupilo se u jednoj vili u Wannseeu, u predgrađu Berlina, na tajnom sastanku koji će u konačnici zapečatiti sudbinu židovskoga naroda u Europi.

 

Devedeset minuta poslije plan za Hitlerovo „Konačno rješenje“ bio je u funkciji. Adolf Eichmann pripremio je 30 strogo povjerljivih kopija na kojima se nalazio sadržaj sastanka. Nakon pada nacističke Njemačke sve su kopije uništene ili nestale – osim jedne.

 

Zapisnik iz Wannseea, pronađen u arhivima Ministarstva vanjskih poslova, jedini je dokument u kojem su detalji Hitlerova manijakalnoga plana zapravo zapisani te služi kao temelj za ZAVJERU.

Komentari (0)

Foto