Život (1999)

LIFE (Originalni naziv)

komedija drama kriminalistički

Dva sitna kriminalca otkriju vrijednosti života tek nakon što završe na doživotnoj robiji

 
Režija: Ted Demme
Scenarij: Robert Ramsey, Matthew Stone
Uloge: Eddie Murphy, Martin Lawrence, Obba Babatundé, Ned Beatty, Bernie Mac, ...

Filmografija

Nakon što su zajedno glumili 1992. godine u filmu "Boomerang", dvojica iznimno popularnih američkih glumaca E. Murphy (48 sati, Luckasti profesor) i M. Lawrence (Zločesti dečki, Kuća debele mame) ponovno su se susreli na zajedničkom projektu tek sedam godina kasnije, u filmu "Life".

Harlem, New York, 1932. Sitnog kriminalca Raya (E. Murphy) i bankovnog činovnika Claudea (M. Lawrence), potreba za novcem natjerala je u partnerstvo. Kako bi podmirili dug gangsteru, moraju mu dostaviti pošiljku alkohola iz Mississippija. No tamo ih zadesi drukčija sudbina. Nakon što ih policija uhiti u blizini jednog trupla, lokalni ih sudac osudi na doživotnu robiju zbog ubojstva koje nisu počinili. Prvih se dana u zatvoru pretjerano ne zabrinjavaju. Ray smišlja najefikasniji način bijega i sanja o klubu koji će otvoriti na slobodi, a Claude pokušava naći odvjetnika koji će ga izvući kako bi se mogao pridružiti voljenoj djevojci. Na žalost, njihovi se planovi nisu ostvarili. Dvanaest godina kasnije njih su dvojica i dalje na istom mjestu, ali nada u bijeg nikad ih nije napustila...

Murphy i Lawrence izvrsno su se snašli izvan svojih uobičajenih glumačkih okvira. Jednako su efektni u nepatetičnom dočaravanju očaja i spontanom izazivanju smijeha, a vrlo dobro međusobno funkcioniraju, formirajući izrazito simpatičan i dojmljiv filmski tandem.Iako su glumci u filmu podosta improvizirali, i to sa sjajnim učinkom, pohvale definitivno zaslužuje i scenarij Roberta Ramseya i Matthewa Stonea (s braćom Coen supotpisali scenarij filma Razvedi me, zavedi me) koji je uspješno izbalansirao elemente komedije i drame, diskretno dočaravši tragičnost priče. Redatelj Ted Demme (Bijeli prah), kojemu je ovo bio jedan od posljednjih filmova prije iznenadne smrti 2002. godine, staloženom i sigurnom režijom uspio je održati ritam ove uglavnom razgovorne komične drame, a u postizanju uvjerljivosti zbivanja na ekranu svesrdnu je pomoć dobio od šminkerske ekipe koja je obavila fascinantan posao "pretvorivši" Murphyja i Lawrencea u starce.

U filmu nastupaju i mnoga druga poznata lica, poput legende funka Ricka Jamesa, Nicka Cassavetesa (redatelj filma Tako je slatka i poznati glumac) i R. Leeja Ermeya (Full Metal Jacket). "Life" je bio nominiran za Oscara u kategoriji najbolje šminke (Rick Baker), za nagradu Image te za nagradu Blockbuster Entertainment u kategorijama najboljeg tandema u komediji (Murphy i Lawrence) i omiljene filmske pjesme.


Komentari (5)

Foto