Braća Newton (1998)

The Newton Boys (Originalni naziv)

akcija drama kriminalistički

Istinita priča o braći Newton, poznatoj obitelji pljačkaša banaka

 
Režija: Richard Linklater
Scenarij: Richard Linklater, Claude Stanush
Uloge: Matthew McConaughey, Ethan Hawke, Skeet Ulrich, Vincent D'Onofrio, ...

Filmografija

Nastao prema istinitoj priči o obitelji pljačkaša koji su tijekom pet godina rada postali najpoznatiji pljačkaši banaka u Americi. Zanimljivo je da tijekom svih tih pljački nisu ispalili niti jedan hitac.

Godine 1919., po povratku iz zatvora gdje je navodno nedužan služio kaznu, Teksašanin Willis Newton (M. McConaughey) okuplja s trojicom svoje braće - Jessom (E. Hawke), Joeom (S. Ulrich) i Dockom (V. D'Onofrio) te stručnjakom za eksplozive Brentwoodom Glasscockom (D. Yoakam) bandu pljačkaša banaka. Do 1923. opljačkali su osamdesetak banaka od Teksasa do kanadske granice, a onda se nakratko povukli kako bi novac od pljački uložili u legalan posao - eksploataciju nafte. No, kad to propadne, Willis se poveže s čikaškim kriminalcima i usprkos odlučnog protivljenja svoje družice Louise Brown (J. Margulies) zvane Lou organizira najveću pljačku vlaka u američkoj povijesti...
"Braća Newtoni" pomalo je neočekivan film za Richarda Linklatera, svojevrsnog gurua tzv. generacije X s kultnim filmovima "Munjeni i zbunjeni" i "Suburbia", a dobro se pamti još jedan njegov film sličnog usmjerenja, ljubavna priča smještena u Beč "Prije svitanja".
U ovom filmu Linklater se pozabavio stvarnim odmetnicima čiji su pljačkaški pothvati kažnjeni gotovo simboličnim zatvorskim kaznama, nakon kojih je većina njih doživjela mirnu starost baveći se legalnim poslovima, a Willis Newton je i u starosti ponavljao svoj moto - da su pljačkali od pljačkaša, jer bankare i odvjetnike smatrao je pravim kriminalcima koji gule kožu farmersko-rančerskoj sirotinji, kojoj su i Newtonovi pripadali. Linklater je izabrao lepršavo-humoran ton oslanjajući se na tzv. filmove nostalgije kriminalističkog i vestern žanra s kraja šezdesetih i prve polovice sedamdesetih (npr. Bonnie i Clyde, Butch Cassidy i Sundance Kid, Dillinger, Žalac), u čemu je imao punu podršku svojih razigranih glumačkih zvijezda.

Komentari (1)

Foto