Dvostruka opasnost (1999)

Double Jeopardy (Originalni naziv)

triler

Odsluživši kaznu za ubojstvo muža, žena saznaje kako je njezin muž lažirao vlastitu smrt

 
Režija: Bruce Beresford
Scenarij: David Weisberg , Douglas Cook
Uloge: Ashley Judd, Tommy Lee Jones, Benjamin Weir, Jay Brazeau, Bruce Greenwood...

Filmografija

Ashley Judd za ulogu u ovom filmu osvojila je nagradu Blockbuster Entertainment, a Tommy Lee Jones i Benjamin Weir za istu su nominirani.

Libby Parsons (Ashley Judd) živi u sretnom braku sa svojim suprugom Nickom (Bruce Greenwood) i prekrasnim sinčićem Mattyjem (Jay Brazeau). Jedne noći, koju su supružnici odlučili provesti na svojem brodu, Libby se budi, shvaća da Nicka nigdje nema i primjećuje kako je čitav brod krvav. Istraga pokazuje kako je Nick imao financijskih poteškoća te policu osiguranja vrijednu dva milijuna dolara. Iako tvrdi kako o svemu ne zna ama baš ništa, Libby biva osumnjičena za ubojstvo i poslana u zatvor. Mattyja povjeri na čuvanje najboljoj prijateljici, te tijekom jednog razgovora s njim doznaje kako je Nick još uvijek živ. Libby shvaća kako ju je Nick vješto prevario te da mu sve zajedničke godine braka nisu značile ništa. Doznaje i kako, prema zakonu, ne može biti dvaput optužena za isti zločin, a kako već služi jednu kaznu zbog ubojstva svog supruga, kada ga drugi put ubije, nitko joj neće ništa moći.

Iako je temeljna premisa na kojoj počiva zakonski potpuno neodrživa, te predstavlja ponešto slobodnije tumačenje kaznenoga zakona, triler "Dvostruka opasnost" slavnog redatelja Brucea Beresforda svejedno je iznimno napet i nepredvidljiv. Dosljedno prateći svoju vlastitu unutarnju logiku nemogućnosti služenja kazne za drugo, pravo ubojstvo koje Libby počini, "Dvostruka opasnost" pokazuje se jednim od ponajboljih trilera posljednjih desetak godina, originalnog zapleta i vrhunske izvedbe. Ashley Judd sjajna je kao prvo prevarena i ponižena, a zatim odlučna i neustrašiva žena, dok se u ostatku glumačke postave ističe legendarni Tommy Lee Jones.


Komentari (5)

Foto