Pad Rimskog Carstva (1964)

THE FALL OF THE ROMAN EMPIRE (Originalni naziv)

drama povijesni

Povijesne okolnosti koje su dovele do pada jedne od najslavnijih civilizacija

 
Režija: Anthony Mann
Scenarij: Ben Barzman, Basilio Franchina
Uloge: Sophia Loren, Stephen Boyd, Alec Guinness, James Mason, ...

Filmografija

"Pad Rimskog Carstva" je briljantan povijesni spektakl slavnoga američkoga redatelja Anthonyja Manna.Izvrsno režiran, impresivne scenografije i sjajne glazbe skladatelja Dmitrija Tiomkina.Izuzetnosti filma pridonose i brojna velika glumačka imena - Sophia Loren, Alec Guinness, James Mason, Christopher Plummer, Omar Sharif, koji su se i ranije iskazivali kao izvrsni interpretatori povijesnih osoba.

Tijekom rata s Germanima Marko Aurelije Antonije (A. Guinness), rimski vladar i filozof, poziva svoje najbliže suradnike i princezu u svoj ratni štab ne bi li nagovorili neprijatelje na primirje. Svojoj kćeri Lucili (S. Loren) povjerava oporuku u kojoj stoji da će njegov posvojeni sin Livije postati nasljednik umjesto nestabilnog Komoda (C. Plummer).

Čuvši tu vijest, Kleander (M. Ferrer), slijepi prorok odan Komodu, ubije Marka otrovanom jabukom. Nakon pogreba, Livije, koji ne dijeli Lucilinu ambiciju da postane vladar Rima, dopušta Komodu da se proglasi carem.

Dok kuga hara Rimom, Komod se ne prestaje ponašati razvratno i tašto, sve zapuštajući i proganjajući sve koji su bili odani Marku: Livija, Lucilu, Timonida (J. Mason).

 


Komentari (1)

Foto