Glengarry Glen Ross (1992)

Glengarry Glen Ross (Originalni naziv)

drama

Bespoštedna borba između četvorice agenata za nekretnine da zadrže svoj posao

 
Režija: James Foley
Scenarij: David Mamet
Uloge: Al Pacino, Jack Lemmon, Ed Harris, Alec Baldwin, Alan Arkin, Kevin Spacey...

Filmografija

Glengarry Glen Ross je neovisni film Jamesa Folyeyja iz 1992. temeljen na istoimenom komadu Davida Mameta nagrađenom Pulitzerovom nagradom i Tonyjem. Mamet je i adaptirao scenarij za film. Naslov se odnosi na Glengarry Higlands i Glen Ross Farms, dva imanja koja se spominju u filmu...

Skupina prodavača nekretnina nalazi se u škripcu - prodaja je drastično pala i iz središnjice stiže arogantni Blake koji im jasno stavi do znanja da imaju tjedan dana kako bi povisili prodaju, ili će se suočiti s otkazom, a onaj tko zabilježi najbolji rezultat dobit će za nagradu cadillac. Najstariji prodavač Shelley Levene, pripadnik "stare škole"', očajnički pokušava ostati u poslu, ali očito je da ga je vrijeme pregazilo. Očajni su i Dave Moss i George Aaronow, a najsposobniji od svih, Ricky Roma, uspije dogovoriti unosnu prodaju, ali kupac mu sutradan dolazi u ured želeći poništiti ugovor. U međuvremenu, netko je opljačkao ured, te je njegov voditelj, Johnny Williamson pozvao policiju.
Najugledniji suvremeni američki dramatičar David Mamet, ujedno i prestižni scenarist te povremeni filmski redatelj (Kuća igara), dramu Glengary Glen Ross zamislio je kao suvremeni odgovor na antologijski dramski tekst slavnog Arthura Millera Smrt trgovačkog putnika iz 1949. U Mametovoj drami taj arhetipski američki poziv prikazan je beskompromisno i nemilosrdno, još drastičnije nego kod Millera, taman onoliko koliko je kapitalizam u međuvremenu postao okrutniji i nehumaniji.

Komentari (0)

Foto