Sjeverna zemlja (2005)

NORTH COUNTRY (Originalni naziv)

drama

Priča o odvažnoj majci koja se usprotivila seksualnom zlostavljanju na radnom mjestu

 
Režija: Niki Caro
Scenarij: Michael Seitzman, Clara Bingham
Uloge: Charlize Theron, Elle Peterson, Thomas Curtis, Frances McDormand, ...

Filmografija

Glumica Charlize Theron s Nikijem Carom, nagrađenim scenaristom i redateljem Whale Ridera, za ovu je priču o prvom slučaju o seksualnom zlostavljanju koje je završilo presudom zlostavljaču u SAD-u nominirana za Oscara. Charlize Theron nominirana je za Oscara za najbolju žensku glavnu ulogu, a Frances McDormand za najbolju žensku sporednu ulogu.

Josey Aimes (Charlize Theron) ostavila je supruga koji ju je zlostavljao, te s dvoje djece, u potrazi za poslom, vraća se u svoj rodni gradić u sjevernoj Minnesoti, u kojem je najveći dio muškaraca zaposlen u rudniku željeza. Joseyjina stara prijateljica Glory (Frances McDormand), jedna od rijetkih žena u gradu koje rade u rudniku, nagovara Josey da joj se pridruži. Josey je spremna na težak i opasan život ispod površine zemlje, no nije mogla predvidjeti maltretiranje svojih kolega. Kada Josey progovori protiv verbalnog i seksualnog zlostavljanja radnika prema radnicama u rudniku, zajednica zatvara oči.

Prema sudskoj parnici “Jenson protiv Eveleth Taconite Company” i knjizi Clare Bingham i Laure Leedy Gansler “Class Action: The Story of Lois Jenson and the Landmark Case that changed Sexual Harassment Law” o odvažnoj ženi koja se je usprotivila seksualnom zlostavljanju na radnom mjestu te tražeći pravdu navukla gnjev zajednice i sukobila s najbližima i prijateljima, snimljena je snažna drama “Sjeverna zemlja”.

Potrebno je dodati da "Sjeverna zemlja“ nije samo film o sudskom procesu koji je pokrenula Josey Aimes, već i priča o hrabroj ženi koju upoznajmo kroz njene odnose s najbližima. Charlize Theron objeručke je prihvatila ulogu žene i majke koja se usudila podići glas protiv velike nepravde, a ostale uloge pripale su holivudskim veličinama poput Frances McDormand, Seana Beana, Woodyja Harrelsona te Sissy Spacek.


Komentari (0)

Foto