Kinsey (2004)

KINSEY (Originalni naziv)

drama biografski

Biografska priča o kontroverznom Alfredu Kinseyju, znanstveniku i seksološkom velikanu

 
Režija: Bill Condon
Scenarij: Bill Condon
Uloge: Liam Neeson, Laura Linney, Chris O'Donnell, Peter Sarsgaard, ...

Filmografija

Ako vas je ikada zanimalo kako je bilo živjeti u vremenima koja su poznavala samo misionarski položaj, svakako pogledajte ovu fenomenalnu dramu, nominiranu za Oscara i tri Zlatna globusa, začinjenu seksom!

"Dobar dan, kolega. Kako bi bilo da danas na vašoj supruzi isprobam novi seksualni položaj koji sam otkrio?" Rečenica poput ove posve je na mjestu u filmu o kontroverznom Alfredu Kinseyju, seksološkom velikanu koji je poput Prometeja donio svjetlo u spavaonice sputanih Amerikanaca, ali i mnogih drugih nacija. Vrijeme radnje: tridesete, četrdesete i pedesete godine. Mjesto: SAD. Tema: jedna od onih koje pokreću svijet: seks!

Nakon godina marljivog studiranja, Alfred C. Kinsey (Liam Neeson) zapošljava se kao profesor biologije na sveučilištu u Indiani. Podučavajući studente željne znanja o ljudskom tijelu, Kinsey postaje svjestan kako je znanost posve u mraku kada je tematika seksualno ponašanje ljudskih jedinki. Čak i u vlastitom braku sa slobodoumnom Clarom McMillen (Laura Linney), Kinsey ne može pronaći zadovoljstvo, sve dok zajedno sa suprugom ne posjeti jednog od malobrojnih savjetnika po pitanju seksa. Kinsey odlučuje zauvijek promijeniti povijest i prekinuti mračne godine neznanja. Uz pomoć nekolicine vjernih kolega, on započinje sveobuhvatno istraživanje koje će zauvijek promijeniti naše shvaćanje seksa. Krajem četrdesetih Kinsey objavljuje knjigu o muškoj seksualnosti, za koju neki tvrde da je odjeknula snažnije od atomske bombe. No objavljivanjem sljedeće knjige, o ženskoj seksualnosti, u pedesetima, eri hladnog rata, za velikog znanstvenika počinju problemi s licemjernim političarima i javnim mnijenjem...

Masturbacija ne donosi gubitak vida, mnogi muškarci su homoseksualci, žene vole druge žene i više-manje ne postoji bolestan oblik ljudskog seksualnog ponašanja - to je samo dio tvrdnji Alfreda Kinseyja, znanstvenika koji je pokrenuo seksualnu revoluciju. Sam Kinsey nevinost je izgubio u 27. godini, bio je zaljubljen u muškarca, a tijekom braka uživao je u orgijama i slobodnoj razmjeni supruga, a njegova vlastita žena često je upražnjavala seks s njegovim kolegom. No to je tek dio života ovog velikana, briljantno portretiranog od strane fantastičnog Liama Neesona. Film je besprijekorno režirao Bill Condon ('Gods and Monsters', 'Candyman: Farewell to the Flesh'), a pored neponovljivog Liama Neesona '(Ratovi zvijezda- Fantomska prijetnja', 'Rob Roy', 'Schindlerova lista' 'Bande New Yorka'), ekranom suvereno vladaju Laura Linney, glumica koja je za svoju izvanrednu glumu u filmu nominirana za Oscara, Chris O'Donnell i mnoga druga poznata imena.


Komentari (0)

Foto