Oz (1997)

Oz (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Svakodnevni život zatvorenika u strogom zatvoru negdje u SAD-u u jedinici za rehabilitaciju

 
Režija: Tom Fontana
Scenarij:
Uloge: Kirk Acevedo, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Ernie Hudson, Terry Kinney, ...

Filmografija

Hvaljena HBO serija doživjela je 6 sezona (56 epizoda) i osvojila 10-ak raznih nagrada, a bila je nominirana za dvije nagrade Emmy.

Oz je skraćeni naziv za Oswald State Correctional Facility (Državnu kaznionicu 4. stupnja Oswald), strogi zatvor smješten negdje u SAD-u. Većina radnje se odvija u Smaragdnom gradu (Emerald City, Em City), eksperimentalnoj zatvorskoj jedinici gdje se pokušava rehabilitirati zatvorenike. No, i tamo su česti sukobi, zločini i ubojstva. Kroz većinu serije nas vodi lik i glas Augustusa Hilla koji se obraća izravno gledateljima i daje komentare za pojedinu epizodu. Uz njega "učimo" o pojedinim zatvorenicima, tko su i zbog čega su u zatvoru.

Serija je posebna po tome što je bila prva dramska serija u trajanju od sat vremena koju je producirao HBO. Teme koje je obrađivala su droga, nasilje, ubojstva, homoseksualnost, silovanje, vjerski i etnički konflikti. Posebnost serije je i to što je realno prikazala prava zatvorenika u zatvoru te velike nedostatke smrtne kazne. 


Komentari (3)

Foto