Veronica Guerin (2003)

Veronica Guerin (Originalni naziv)

triler kriminalistički biografski

Tragična priča o irskoj novinarki koja je razotkrila ključne ljude narkomanskog lanca

 
Režija: Joel Schumacher
Scenarij: Carol Doyle
Uloge: Cate Blanchett, Gerard McSorley, Ciarán Hinds, Brenda Fricker, ...

Filmografija

Istinita priča o Irskoj novinarki Veronici Guerin, reporterki Sunday Independeta, koja je razotkrila neke od najopasnijih kriminalaca i narkodilera u Dublinu devedesetih...

Veronica Guerin novinarka je Sunday Independenta. Piše o crkvenim skandalima i gospodarskoj korupciji. Ima skladan brak, malog sina i majku koja se moli Bogu da njezinoj kćeri oduzmu vozačku dozvolu, jer uvijek vozi prebrzo. Veronica je žustra, puna energije i entuzijazma, voli svoj posao, ali joj sve što je do tada radila počne izgledati besmisleno kad u siromašnoj dablinskoj četvrti vidi šprice na sve strane, čak se i mala djeca u pijesku igraju odbačenim špricama, a ne mnogo stariji ovisnici, 13, 14, 15 godina, umiru od predoziranja lošom drogom u napuštenim zgradama. I dječaci i djevojčice prostituiraju se da bi nabavili heroin, ali je prva šprica uvijek besplatna.
Veronica je zgrožena i, iako je upozoravaju i kolege i prijatelj iz policije i obitelj da se upušta u preopasne stvari, odluči doći do samog vrha narkomanske piramide. Javnost šuti, a na protestnim marševima protiv droge sudjeluje šačica ljudi. Tek kad su je pokušali ubiti (ranjena je metkom u nogu) javnost čuje za njezin rad, daje intervju na televiziji, ljudi je prepoznaju, a dileri postaju svjesni da je sad još veća prijetnja....
Godine 1994. u Irskoj broj zločina povezanih s drogom bio je veći nego ikada. Bilo je 15.000 registriranih ovisnika o heroinu, a velik broj umrlih bio je mlađi od 15 godina. Te godine Veronica Guerin odlučila je istražiti tko su ključne figure u narkomanskom lancu, a to ju je vodilo sve dublje i dublje u svijet opasnih zločinaca. Ubili su je 19. lipnja 1996. godine. Svi u Irskoj sjećaju se gdje su bili u trenutku kad su čuli da je Veronica Guerin ubijena. U pogrebnoj povorci pratio ju je cijeli grad. Samo tjedan dana nakon njezine smrti u Irskoj je donesen zakon po kojemu država može oduzeti imovinu onima koji su makar samo pod sumnjom da trguju drogom, a svi glavni vođe uhićeni su i kažnjeni. Nakon njezinih članaka u protestnim marševima sudjelovale su tisuće ljudi. Stopa zločina je pala.
Film o Veroniki Guerin režirao je Joel Schumacher, prema scenariju Carol Doyle i Mary Agnes Donoghue. Na IFTA-i ga je publika proglasila najboljim irskim filmom. Na Festivalu političkog filma u SAD-u dobio je glavnu nagradu, a u San Sebastianu nagradu solidarnosti. Cate Blanchett nominirana je za Zlatni globus i niz drugih nagrada za ulogu Veronike. Malu epizodnu ulogu u filmu ima sada velika muška zvijezda Colin Farrell, koji je dobio MTV-jevu nagradu za filmsku ulogu.

Komentari (2)

Foto