Podmornica U-571 (2000)

U-571 (Originalni naziv)

drama ratni

Američka posada prerušena u njemačke uniforme mora zauzeti oštećenu njemačku podmornicu

 
Režija: Jonathan Mostow
Scenarij: Jonathan Mostow
Uloge: Matthew McConaughey, Bill Paxton, Harvey Keitel, Jon Bon Jovi, David Keith...

Filmografija

Podmornica U-571 nagrađena je Oskarom za najbolju montažu zvuka a u kinima širom svijeta zaradio je preko 130 miliona dolara.

Godina je 1942. Amerika je ušla u rat ali joj veliki problem u namjeri da pomogne Evropskim saveznicima predstavljaju njemačke snage  u Atlantiku. Poručnika Andrewa Tylera muče problem poručnik Dahlgreen je spriječio njegovo dugo željeno unaprijeđenje.

Ipak, njihov sukob će morati ostati po strani jer ih komanda šalje u tajnu misiju, gdje im se priključuju obavještajni poručnik Hirsch i kapetan marinaca Coonan. Njemačka podmornica U-571 je oštećena i u Atlantiku se mora susresti sa njemačkom podmornicom za snabdijevanje. Američka mornarica je otkrila vrijeme i mjesto susreta i svoju podmornicu S-33 je preuredila da izgleda kao njenačka podmornica, a američka posada u njoj se preobukla u njemačke uniforme.

Njihov je zadatak da na prevare zauzmu njemački brod i ukradu „Enigmu“, supertajni kriptografski stroj koji Njemcima omogućava da sa svojim podmornicama komuniciraju bez straha od savezničkog prisluškivanja.


Komentari (1)

Foto