Nebeski dani (1978)

Days Of Heaven (Originalni naziv)

drama

Bježeći od zakona troje putnika odlazi u Texas kako bi našli posao i novi život

 
Režija: Terrence Malick
Scenarij: Terrence Malick
Uloge: Richard Gere, Brooke Adams, Sam Shepard

Filmografija

Jedan od najboljih Malickovih uradaka, Dani raja, osvojio je nekoliko nagrada, uključujući Oskara i nagradu za najboljeg redatelja na festivalu u Cannesu. Godine 2007. uvršten je u Nacionalni Filmski Registar kao film koji je kulturno i povijesno važan.

Sjedinjene Države, početak 20. stoljeća. Čikaški radnik Bill (R. Gere) odlazi sa svojom djevojkom Abby (B. Adams) i mlađom sestrom Lindom (L. Manz) u Teksas, gdje se sve troje zaposle kao poljski radnici na imanju imućnog farmera (S. Shepard). Bill dozna da je farmer teško bolestan i da mu je ostala godina dana života te nagovori Abby, koja se farmeru jako sviđa, da se uda za njega, kako bi, nakon njegove očekivane smrti, naslijedila farmu. Međutim, brak s Abby farmera kao da je preporodio, a i ona se sve više emocionalno veže za njega. Impulzivni Bill, koji je pri odlasku iz Chicaga ubio čovjeka, postaje sve više obuzet ljubomorom...
"Nebeski dani" film su čudesne ljepote i ugođaja, u kojem je Terence Malick (nagrađen za režiju u Cannesu) obogatio svoj 'prirodoslovni' pristup iz prvijenca "Pustara" etnografskim začinima, a 'proklete ljubavnike' upleo u erotski trokut. Malick je navodno bio inspiriran američkim filmom "Gradska djevojka" iz 1930. legendarnog njemačkog sineasta F. W. Murnaua, no osnovica priče "Nebeskih dana" kao da je prepisana iz poznatog romana Henryja Jamesa "Krila golubice". Glavnu je ulogu trebao igrati John Travolta, ali sjajno ga je zamijenio onda nepoznati Richard Gere. Fascinantna je i Brooke Adams (Invazija kradljivaca tijela, Kuba), koja je u to vrijeme bila jedna od najzanimljivijih američkih glumica, te posebno tinejdžerica Linda Manz čiji lik priča čitavu priču. Genijalni kubanski snimatelj Nestor Almendros nagrađen je Oscarom (nominirani su bili i kostimi, zvuk te glazba - Ennio Morricone), a zanimljivo je da je susnimatelj bio glasoviti Haskell Wexler, potpisan samo na odjavnoj špici kao dodatni snimatelj, pa nije ni bio nominiran, mada je kasnije tvrdio da je upravo on snimio više od pola materijala. Terrence Malick se nakon "Nebeskih dana" potpuno povukao iz svijeta filma i javnosti, o njegovom životu ispredale su se legende, da bi se nakon više od dvadeset godina trijumfalno vratio filmu adaptacijom romana Jamesa Jonesa "Tanka crvena linija", kojim je ponovno osvojio Cannes i niz oskarovskih nominacija.

Komentari (5)

Foto