Ekskalibur: Mač kralja Arthura (1981)

Excalibur (Originalni naziv)

drama avantura fantastika

Spektakularna ekranizacija priče o kralju Arthuru i l legendarnom maču Ekskaliburu

 
Režija: John Boorman
Scenarij: Thomas Malory, Rospo Pallenberg
Uloge: Robert Addie, Keith Buckley, Niall O'Brien, Nigel Terry, Nicol Williamson...

Filmografija

"Excalibur" je američko-britanska pustolovna fantazija iz 1981. koju je režirao John Boorman. Film je zaradio 34,967,437 dolara i bio je 18 najuspješniji film te godine. Radnja se odvija oko legende o kralju Arthuru kojemu je Merlin bio mentor te mu pojasnio mnogo o posebnim močima mističnog mača Excalibura...

Čarobnjak Merlin (N. Williamson) pomaže Utheru Pendragonu (G. Byrne) da pomoću mača Ekskalibura pobijedi razjedinjene engleske velikaše i ujedini Englesku u jedno kraljevstvo kojemu je on kralj. No Uther žudi za Igraine (K. Boorman), ženom svoga suparnika i to mu donosi propast. Prije nego što umre, Uther zabije Ekskalibur u kamen iz kojega ga ne može izvuči nitko osim zakonitog nasljednika prijestolja. Nekoliko godina kasnije Utherov sin Arthur (N. Terry), kojega je začeo s Igraine, izvuče mač, nesvjestan njegove moći i značaja. Uz Merlinovu pomoć Arthur je okrunjen za kralja Engleske i osniva Okrugli stol koji će okupiti sve časne engleske vitezove sa zadatkom obnove kraljevstva i borbe protiv pokvarenosti i zla. Čast Okruglog stola je okaljana kada se jedan vitez, Lancelot (N. Clay), upusti u preljub s Arthurovom ženom, kraljicom Guinevere (C. Lunghi). Athrurova polusestra, vještica Morgana (H. Mirren) zavede pomoću crne magije Arthura i rađa sina Mordreda (R. Addie), s namjerom da Arthuru preotme prijestolje. Kraljevstvo propada zbog Arthurova moralnog urušavanja i bolesti, ljudi umiru od zaraza i jedini spas za zemlju je naći lijek za Arthura. Svi vitezovi kreću tragati za spasom - Svetim Gralom.

Britanski redatelj John Boorman (Point Blank, Oslobađanje, Smaragdna šuma) sedamdesetih je godina spremao dva njemu vrlo osobna projekta: ekranizaciju Tolkienova "Gospodara prstenova" i stare legende o kralju Arthuru i vitezovima Okruglog stola, prema klasičnom djelu Sir Thomasa Malloryja "Arthurova smrt", napisanom 1485. godine. Boorman nije uspio objediniti Tolkienovu opsežnu trilogiju u scenarij za jedan film, pa je odlučio pokušati objediniti sve sastavnice legende o kralju Arthuru u jednu cjelinu. Uspio je sjediniti realizam povijesnog filma s fantazmagoričnim prikazom svijeta legendi i mita.

Lik čarobnjaka Merlina, dotad ikonografski definiranog kao starca duge sijede brade i šiljastog šešira pretvorio je, zajedno s velikim engleskim glumcem N. Williamsonom, u nezaboravan lik djetinje zafrkantskog govora i ponašanja koje se u sekundi može pretvoriti u nešto mračno, prijeteće i zastrašujuće. Film je snimljen u starim irskim šumama i na lokacijama gdje bujna priroda dočarava prijelaz iz razdoblja mračnog srednjeg vijeka u doba kršćanskog. Mnogo je filmova snimljeno po pričama o kralju Arthuru i vitezovima Okruglog stola, a među njima se ističu dva francuska, "Lancelot s jezera" (1974) velikog klasika Roberta Bressona i "Perceval Gal" (1977) redatelja Erica Rohmera, te Disneyev animirani hit "Mač u kamenu" (1963), briljantna komedija "Monty Python i Sveti Gral" (1975) i povijesni spektakl "Kralj Arthur" (2004) Antoinea Fouquea. Boormanova verzija još je uvijek najbolja i malo je vjerojatno da će je netko nadmašiti.


Komentari (0)

Foto