Bilo jednom na madracu (2005)

ONCE UPON A MATTRESS (Originalni naziv)

komedija mjuzikl romantika

Treća televizijska adaptacija mjuzikla inspiriranog bajkom "Kraljevna na zrnu graška"

 
Režija: Kathleen Marshall
Scenarij: Janet Brownell, Dean Fuller
Uloge: Carol Burnett, Tracey Ullman, Denis O'Hare, Zooey Deschanel, ...

Filmografija

Ovaj TV film snimljen je prema mjuziklu "Bilo jednom na madracu" koji je premijeru imao 1959. godine u jednom off-Broadway kazalištu. Iste godine je preseljen na Broadway gdje je održano 460 predstava.Redatelj je bio legendarni George Abbott, a u predstavi je debitirala buduća zvijezda kazališta i televizije Carol Burnett u ulozi Winnifred. U televizijskom filmu ona glumi kraljicu Aggravain. Krajem 1996. mjuzikl je ponovo postavljen na Broadway. Imao je 188 izvedbi, a 1997. je bio nominiran za glavnu američku kazališnu nagradu Tonny u kategoriji nove postave starijeg kazališnog komada.

Kraljica Aggravain (C. Burnett) oženit će svog sina kraljevića Dauntlessa (D. O'Hare) samo za kraljevnu koja položi teški test znanja i dokaže da je zbilja kraljevskog roda. Premda se kraljević zove Dauntless (Neustrašivi), po svemu je tipični mamin sin kojeg mama uopće ne namjerava oženiti. Na testu je već pala i dvanaesta "kandidatica", a to je jako zabrinulo dvorsku damu lady Larken (Z. Deschanel). Po kraljevskom bračnom zakonu ni jedna se dvorska dama ne smije udati dok se princ ne oženi, a lady Larken ostala je u drugom stanju sa sirom Harryjem (M. Morrison). Ako se otkrije da je u drugom stanju, morat će pobjeći s dvora. Zato nagovori sira Harryja da ode dalje od susjednih kraljevina potražiti ženu za kraljevića. Sir Harry pronađe u nekoj močvarnoj i maglovitoj zemlji kraljevnu Winnifred (T. Ullman). Winnifred se ne ponaša kao kraljevna, a nije ni osobito pametna, no otprve se svidi kraljeviću. Kraljica odmah počne smišljati kako da je nekim teškim testom isključi.

Kraljevićev otac kralj Sextimus (T. Smothers) drži da je Winnifred izvrstan izbor za sina. Kralj je bio začaran da ostane nijem još prije Dauntlessovog rođenja. Kraljica uz podršku dvorskog čarobnjaka konačno smisli test. Organizirat će proslavu na kojoj će Winnifred najprije morati dugo plesati iscrpljujući ples zvan "španjolska panika". Nakon toga će Winnifred otići na spavanje. Leći će na dvadeset madraca poslaganih jedan na drugi, a ispod prvog stavit će zrno graška. Ako je Winnifred prava kraljevna neće moći zaspati jer će njezino nježno kraljevsko tijelo žuljati grašak...

 


Komentari (0)

Foto