Američki predsjednik (1995)

The American President (Originalni naziv)

komedija drama romantika

Najmoćniji čovjek na svijetu bori se između politike i nove ljubavi u svom životu

 
Režija: Rob Reiner
Scenarij: Aaron Sorkin
Uloge: Michael Douglas, Annette Bening, Martin Sheen, Michael J. Fox, ...

Filmografija

Zašto najmoćniji muškarac na svijetu ne bi mogao imati ono što želi? Kao muškarac, on je usamljeni udovac koji se bori najbolje odgojiti kćerku. Kao predsjednik, pred izbore najpopularniji je kandidat sa najvećim brojem glasova.

Andrew Shepard (M. Douglas) izabran je za predsjednika SAD-a i u tri godine dosegnuo je potporu čak 63% Amerikanaca. Stoga se čini da je njegov ponovni izbor neupitan, tim više jer javnost suosjeća s njegovim gubitkom supruge koja je preminula od raka i njegovom ulogom oca malodobne kćeri Lucy (S. Waldron). Predsjednik Shepard sa svojim najbližim suradnicima A. J. MacInerneyom (M. Sheen) i Lewisom Rothschildom (M. J. Fox) mirno priprema predizbornu kampanju uvjeren u pobjedu. No, predsjednik se zbliži s lobisticom za pitanja okoliša Sydney Ellen Wade (A. Benning), što vješto iskoristi njegov protukandidat na izborima, senator Bob Rumson (R. Dreyfuss) plasirajući tvrdnje o predsjednikovom nemoralu. Shepardova popularnost počne naglo padati...

Karijera bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona očito je bila vrlo zanimljiva hollywoodskim filmašima koji su gotovo svake godine tijekom njegova dva mandata snimili pokoji film s predsjednikom SAD-a kao glavnim ili ključnim likom, neovisno je li bila riječ o komedijama (Dave), satirama (Predsjedničke laži), akcijskim trilerima (Air Force One) ili političkim dramama (Predsjedničke boje). Žanrovsku lepezu upotpunila je ova romantična humorna drama. Režirao ju je svestrani Rob Reiner (Malo dobrih ljudi, Misery, Kad je Harry sreo Sally) koji je prije redateljske imao uspješnu glumačku karijeru na televiziji. Scenarist je Aaron Sorkin koji će se četiri godine kasnije proslaviti kao autor i tekstopisac višestruko nagrađivane serije o američkom predsjedniku "Zapadno krilo". Reiner i Sorkin ustrajavaju na liku najmoćnijeg političara na svijetu kao čovjeku od krvi i mesa kojega svakodnevne slabosti i nedoumice samo jačaju.

Šarmantan, zabavan i politički relevantan, film je okupio izvrsnu glumačku ekipu na čelu s oskarovcem M. Douglasom (Wall Street, Lov na zeleni dijamant). Partnerica mu je A. Benning (Vrtlog života, Being Julia), dok su u ostalim ulogama same zvijezde: oskarovac R. Dreyfus (Djevojka za zbogom, Opus gospodina Hollanda), zatim M. J. Fox (serijal "Povratak u budućnost"), te Sorkinov predsjednik iz "Zapadnog krila" M. Sheen. Film je uz vrlo dobre kritike postigao i zapažen uspjeh u svjetskim kinima, a zavrijedio je i pet nominacija za Zlatni globus, te nominaciju za Oscara za najbolju glazbu (Marc Shaiman).


Komentari (0)

Foto