Misteriozni znakovi (2002)

Signs (Originalni naziv)

triler drama sf

Farmerova (M.Gibson) spozanja o svijetu se mijenja kada otkrije tajanstvene znakove u žitu

 
Režija: M. Night Shyamalan
Scenarij: M. Night Shyamalan
Uloge: Mel Gibson, Joaquin Phoenix, Rory Culkin, Abigail Breslin, Cherry Jones, ...

Filmografija

Upravo sjajni dječji glumački nastupi priskrbili su filmu tri nominacije za Young Artist Award, a film je postao jedan od najgledanijih naslova u 2002. Iako je u produkciju uloženo sedamdesetak milijuna dolara, M. Night Shyamalan nije koristio računalno generirane efekte, pa su čak i znakovi u polju djelo poljoprivrednih strojeva

Bucks County, Pennsylvania. Velečasni Graham Hess (M. Gibson) napustio je svećeničku službu nakon tragične smrti svoje supruge Colleen (P. Kalember) stradale u prometnoj nesreći. Ne mogavši se pomiriti s gubitkom, Graham se udaljio od Boga posvećujući se svojoj djeci Morganu (R. Culkin) i Bo (A. Breslin) s kojima živi na izoliranoj farmi zajedno s mlađim bratom Merrillom (J. Phoenix). Jednog dana Grahama zaprepaste neobični znakovi u obližnjem polju čije podrijetlo istražuje policajka Paski (C. Jones). I dok su slične pojave zabilježene diljem svijeta, sve je jasnije da su Zemlju posjetili izvanzemaljci. Ne znajući je li riječ o prijateljskom ili neprijateljskom činu, Graham jednoga od uljeza primijeti i na svom imanju...
Američki filmaš indijskog podrijetla M. Night Shyamalan u svojoj se dvadeset i devetoj godini 1999. od autora koji obećava pretvorio u veliku redateljsku zvijezdu. Razlog je bio izniman uspjeh horora "Šesto čulo" koji je postao svjetski blockbuster i nominiran je za Oscara u kategorijama najbolje režije i scenarija. Shyamalan je i za "Misteriozne znakove" preuzeo kompletan redateljsko-scenaristički posao, a prema vlastitom priznanju nadahnuli su ga klasici: "Invazija tjelokradica", "Ptice" i "Noć živih mrtvaca".
Ogolivši i zaplet i scenu, Shyamalan se usredotočio na četveročlanu obitelj na farmi suočenu s neobičnim gigantskim znakovima u obližnjem polju. Premda se film referira na brojne naslove slične tematike i ugođaja, Shyamalan je uspio realizirati uistinu originalno djelo. Najveće su mu vrijednosti majstorsko generiranje strave, izvrsno portretiranje središnjih likova i praćenje svih događaja iz njihove perspektive. Taj minimalistički, gotovo klaustrofobični pristup priči u kontrastu s nepreglednim, osunčanim poljima samotnog imanja, urodio je vizualno impresivnim filmom što je zasluga i snimateljskog rada Taka Fujimota, te atmosferične glazbe Jamesa Newtona Howarda.
U glavnoj je ulozi oskarovac M. Gibson (Hrabro srce, serijal Smrtonosno oružje) kojemu je ovo jedan od najvećih uspjeha u karijeri, a partneri su mu podjednako uvjerljivi J. Phoenix (Gladijator), zatim P. Kalember (TV serija Sestre), te dvoje darovite djece: R. Culkin (You Can Count on Me) i A. Breslin (Raising Helen).

Komentari (16)

Foto