Bilježnica (2004)

THE NOTEBOOK (Originalni naziv)

drama romantika

Nakon razdvojenosti zbog klasnih razlika bivši mladi zaljubljeni par ponovo dobiva priliku

 
Režija: Nick Cassavetes
Scenarij: Nicholas Sparks, Jan Sardi
Uloge: Tim Ivey, Gena Rowlands, Starletta DuPois, James Garner, ...

Filmografija

Dopadljiv i romantičan film glumca i redatelja Nicka Cassavetesa (John Q, Alpha Dog), sina slavnoga Johna Cassavetesa. Radi se o adaptaciji bestsellera popularnoga američkoga pisaca Nicolasa Sparksa, čije su najčešće teme ljubav, kršćanstvo i općenito čovjekova sudbina. Vrlo suptilan i dobrih dijaloga, "The Notebook" je uspjelo djelo koje se može svidjeti raznim naraštajima i ljudima različitih dobnih skupina.

Ostarjeli Noah (R. Gosling) redovito posjećuje Allie (R. McAdams), staru, polusenilnu ženu koja boravi u domu za starije i nemoćne. Ne želeći joj dosađivati naklapanjima o svojoj monotonoj svakodnevici, on joj odluči čitati priču zapisanu u staroj bilježnici. U njoj je, naime, detaljno opisano svjedočanstvo mladoga para iz četrdesetih godina čija je strastvena veza bila prekinuta nakon što su se razdvojili tijekom Drugog svjetskog rata. Osim tadašnjih prilika u zemlji, glavni razlog za razdvajanje ljubavnika bili su prigovori Allieinih roditelja, pripadnika visoke građanske klase, koji su smatrali da Noah nije prava prilika za nju. Sedam godina kasnije par se ponovno pronašao i, iako shvaćajući da su im se životni putevi potpuno razišli, oni ne mogu odoljeti a da si ne pruže drugu priliku...
Glavne uloge izvrsno su odigrali slavni hollywoodski glumci Gena Rowlands i James Garner.
Ryan Gosling i Rachel McAdams su nakon snimanja filma postali par i u stvarnom životu, no prekinuli su tijekom 2007. godine.

Komentari (26)

Foto