Taxi (1998)

Taxi (Originalni naziv)

akcija komedija kriminalistički

Vješti raznosač pizza postaje taksistom koji se nađe u ludoj potjeri za pljačkašima banke

 
Režija: Gérard Pires
Scenarij: Luc Besson
Uloge: Samy Naceri, Frédéric Diefenthal, Marion Cotillard, Manuela Gourary, ...

Filmografija

Scenarij za film je napisan za samo 30 dana. Unatoč tome Taxi je postao jedna od najunosnijih franšiza u Francuskoj filmskoj industriji.

Daniel Morales (S. Naceri) najbolji je i najbrži dostavljač pizza u cijelom Marseilleu. No, njegov je san postati taksist te kad napokon dobije dozvolu i sjedne u svoj bijeli Peugeot 406, nitko neće biti sretniji od njega i njegove djevojke Lilly (M. Cotillard). Mladi policijski detektiv Émilien Coutant-Kerbalec (F. Diefenthal) nema sreće ni za volanom, ni u ljubavi. U auto-školi je ponovno je slupao vozilo, dok je na poslu nesretno zaljubljen u kolegicu Petru (E. Sjöberg). Kada Daniel umalo ostane bez dozvole zbog prebrze vožnje, pomoći će mu Émilien u zamjenu za njegovu vozačku pomoć kada policija krene u hvatanje bande pljačkaša banaka pristiglih iz Njemačke...
Čekajući odluku hollywoodskog studija Columbia Pictures za film "Peti element", francuski redatelj i hitmaker Luc Besson (Nikta, Veliko plavetnilo) napisao je scenarij za akcijsku komediju "Taxi". Osmislio je zabavnu priču o dvojici posve različitih stanovnika Marseillea koje ujedine automobili. Laki zaplet uz uvijek atraktivnu buddy-buddy formulu zaživio je u iznimno zabavnom filmu koji vrvi briljantno snimljenim prizorima automobilskih jurnjava. Uz to, Bessonov je scenarij sve samo ne banalan jer se razbibrižni sadržaj nadopunjuje s vrlo dobrom karakterizacijom, prikazom francuskog multikulturnog društva te referiranjem na neke od francuskih klasičnih komedija. Da je u tome uspio, najbolje svjedoče izvrsne reakcije publike i kritike. Film je samo u francuskim kinima vidjelo gotovo šest i pol milijuna gledatelja, dok je na dodjeli Césara "Taxi" dobio čak sedam nominacija, uključujući i one za najbolji film te za najbolju režiju. Potvrdio je dvije - za najbolju montažu (sjajan rad Véronique Lange) i za najbolji ton. Film je k tomu i oživio karijeru redatelja Gérarda Piresa (Erotissimo, Riders) koji je tijekom snimanja završio u bolnici. U radu mu je pomagao Gérard Krawczyk koji će preuzeti režiju sljedeća dva nastavka s obzirom da je prvi "Taxi" postigao sjajan uspjeh. U glavnim su ulogama S. Naceri (Indigenes, Rai) i F. Diefenthal (Voisins Voisines, L'Incruste), a zasjala je i M. Cotillard (Zaruke su dugo trajale, Dobra godina) koja je među ostalim osvojila Oscar i Zlatni globusu za interpretaciju Edith Piaf u drami o njezinom životu, te B. Farcyju (Vučje bratstvo, Karlo Veliki). Osim što je film pokrenuo serijal čiji je četvrti nastavak snimljen 2007., doveo je i do realizacije američkog prepravka 2004. Režirao ga je Tim Story, a u njemu su nastupili Queen Latifah i Jimmy Fallon.

Komentari (1)

Foto