Elizabethtown (2005)

ELIZABETHTOWN (Originalni naziv)

komedija drama romantika

Nakon poslovnog promašaja, povratak u rodni grad radi pokopa oca mladiću mijenja život

 
Režija: Cameron Crowe
Scenarij: Cameron Crowe
Uloge: Orlando Bloom, Kirsten Dunst, Susan Sarandon, Alec Baldwin, Bruce McGill, ...

Filmografija

Redatelj i scenarist Cameron Crowe dosegao je vrhunac upravo u prekrasnom križancu romantične komedije i obiteljske drame, ultimativnom feelgood filmu "Elizabethtown". Glavni likovi filma, koje odlično portretiraju Orlando Bloom i Kirsten Dunst.

Elizabethtown nipošto nije mjesto u koje bi netko poželio ići gonjen ambicijom i željom za uspjehom. No "Elizabethtown" svakako jest mjesto u koje bi netko poželio ići tjeran potrebom da si sredi život i shvati kako je svijet još uvijek lijep.

Nakon što je proizvođač cipela, za kojega radi, njegovom greškom izgubio stotine milijuna dolara, Drew Baylor (Orlando Bloom), nekadašnja velika dizajnerska nada, istog trena je otpušten, zbog čega ga ostavlja i djevojka Ellen (Jessica Biel).

Deprimiran i očajan, Drew čak i razmišlja o samoubojstvu, ali pronalazi novu svrhu u životu kada sazna kako je njegov upravo preminuli otac Mitch baš njega odredio da se pobrine za izvršenje posljednjih mu želja. Na putu kući u maleni grad Elizabethtown, Drew upoznaje pomalo čudnovatu i iznimno dovitljivu stjuardesu Claire Colburn (Kirsten Dunst), u koju se s vremenom zaljubljuje.

Glavni likovi filma, koje odlično portretiraju Orlando Bloom i Kirsten Dunst, osobe su od krvi i mesa, gotovo s više mana negoli vrlina, ali gledatelji se upravo zbog toga s njima mogu lako poistovjetiti, i njihovu priču pratiti navijajući za sretan kraj. Osim što je, promatrajući s akademske razine, film maestralno režiran i sjajno napisan, njegova je glavna snaga razbacana diljem trajanja, u moru naizgled sitnih detalja, koji služe kao mamci za publiku određenog senzibiliteta. Svoju prošlost glazbenoga kritičara režiser i scenarist Crowe je dozvao u angažiranju kantautora Loudona Wainwrighta za jednu od manjih uloga, kao i nastupom odličnog benda My Morning Jacket u ulozi svadbenog benda koji izvodi himnu južnjačkog rocka, "Free Bird" grupe Lynyrd Skynyrd. Uz glavne glumce, u filmu nastupaju još i legende Alec Baldwin i Susan Sarandon.


Komentari (0)

Foto