Hoffmanove priče (1951)

THE TALES OF HOFFMANN (Originalni naziv)

mjuzikl fantastika

Melankoličar govori o trima ženama koje je volio i izgubio

 
Režija: Michael Powell, Emeric Pressburger
Scenarij: Michael Powell, Emeric Pressburger
Uloge: Moira Shearer, Ludmilla Tchérina, Ann Ayars, Pamela Brown, Leonide Massine...

Filmografija

Michael Powell i Emeric Pressburger su napisali scenarij prema operi Jacquesa Offenbacha i libretu Julesa Barbiera, te prema engleskoj inačici libreta Dennisa Arundella.

Hoffmann, mladi pjesnik i student iz Nürnberga, nema sreće u ljubavi. Upravo ga je napustila njegova posljednja djevojka Stella (Moira Shearer) koju nesretni Hoffmann čeznutljivo promatra u njezinom nastupu u kazalištu. No, Stella nije jedina Hoffmannova nesretna ljubav. Kada se u pauzi Stelline maestralne izvedbe zatekne u mjesnoj gostionici, Hoffmann svojim poznanicima, među kojima je i njegov vjerni prijatelj Nicklaus (Pamela Brown) i dugogodišnji suparnik Lindorf (Robert Helpmann), počne pričati tko mu je sve u životu slomio srce. Bijaše to prvo dražesna Olympia (Moira Shearer), mehanička lutka u prirodnoj veličini doktora Coppeliusa (Robert Helpmann). Nakon Olympije, Hoffmann se zaljubio u prelijepu kurtizanu iz Venecije Giuliettu (Ludmilla Tchérina), da bi ga naposljetku očarala mlada operna pjevačica Antonia (Ann Ayars)... 

Ovo impresivno djelo je spoj opere i baleta i dan danas se smatra najambicioznijim djelom u karijeri slavnih britanskih sineasta Michaela Powella i Emerica Pressburgera. Film je na Međunarodnom festivalu u Berlinu 1951. osvojio nagradu Srebrni medvjed za najbolji mjuzikl, dok je scenografski i kostimografski rad Heina Heckrotha bio nominiran za dva Oskara.


Komentari (0)

Foto