Ranč prokletih (1952)

RANCHO NOTORIOUS (Originalni naziv)

drama vestern

Shrvani kauboj krene u potragu za banditima koji su mu ubili zaručnicu

 
Režija: Fritz Lang
Scenarij: Daniel Taradash
Uloge: Marlene Dietrich, Arthur Kennedy, Mel Ferrer, Gloria Henry

Filmografija

Redatelj "Ranča prokletih", Fritz Lang (1890-1976), po općem je mišljenu jedan od najvećih u povijesti kinematografije. "Ranč prokletih" jedini je film u kojem je radio s legendarnom Njemicom M. Dietrich (1901-1992). Ona nije bila oduševljena Langovim diktatorskim stilom rada, a njegov snimatelj Hal Mohr htio je otići sa snimanja.

Beth Forbes (G. Henry) vodi dućan u malom gradu. Namjerava se udati za kauboja Verna Haskella (A. Kennedy). Osam dana prije vjenčanja dućan joj opljačkaju dvojica bandita od kojih je jedan siluje i ubije. Potjera na čelu sa šerifom i Vernom slijedi ih do točke na kojoj prestaju šerifove ovlasti. Vern lud od bola i želje za osvetom prati ih i dalje. Ubojica ustrijeli svog ortaka.

On prije no što izdahne povjeri Vernu da je zločinac otišao do nečega što se zove "Chuck-a Luck" i da se mora sresti s osobom po imenu Altar Keane. Nakon mnogo lutanja i ispitivanja raznih ljudi Vern shvati da je "Chuck-a-Luck" ime ranča, a Altar Keane (M. Dietrich) ime njegove vlasnice. Ona je bila pjevačica u saloonima i žena je lakog morala, a obogatila se igrajući i varajući na ruletu. Vern se dade zatvoriti u zatvor u istu ćeliju s Altarinim ljubavnikom revolverašem Frenchyjem Fairmontom (M. Ferrer). Zajedno pobjegnu i sprijatelje se.

Frenchy odvede Verna na Altarin ranč prokletih gdje živi i kocka s desetak razbojnika u bijegu pred zakonom. Od svake pljačke Altar im uzima deset posto plijena. Vern se zaposli na tom ranču na kojem se uzgajaju konji, a on je izvrstan krotitelj divljih konja. Jednog dana na Altarinoj haljini primijeti prekrasan broš koji je poklonio svojoj Beth na dan kad je bila umorena. Kombinacijom šarma i sile sazna od Altar ime onog koji joj ga je poklonio...

 


Komentari (0)

Foto