Tanka crvena linija (1998)

THIN RED LINE (Originalni naziv)

akcija drama ratni

Odred vojnika mora po svaku cijenu osvojiti otok kojeg kontroliraju japanske vojne snage

 
Režija: Terrence Malick
Scenarij: Terrence Malick, James Jones
Uloge: Ben Chaplin, Jim Caveziel, Adrien Brody, Sean Penn, Nick Nolte, ...

Filmografija

Legendarni američki redatelj Terrence Malick, koji je sedamdesetih sa samo dva snimljena filma (Pustara, Božanski dani) stekao status jednog od vodećih suvremenih redatelja, vratio se režiji nakon skoro 20-godišnje stanke izvrsnom ratnom dramom "Tanka crvena linija".

1942. je godina, japanske neprijateljske vojne snage drže otok Guadalcanal. Američka vojska pod svaku ga cijenu želi vratiti kako bi zaustavila napredovanje neprijatelja prema Pacifiku. Jedinica američkih vojnika "Charlie Company" dobiva taj zadatak. Da bi ga izvršili, najprije moraju ukloniti neprijateljski bunker koji se nalazi na brdu, a tek potom se probiti u unutrašnjost. O ishodu te bitke ovisi puno toga...
Vrhunski Malickov film bio je nominiran za čak 7 Oscara, no iste godine Akademijini su glasači ipak preferirali također ratni film Stevena Spielberga "Spašavanje vojnika Ryana". Dok je Spielberg naglasak stavio na realizam i naturalizam, Malick je odabrao više ugođajni, meditacijski pristup ratu. On je u prikazu bitaka jednako vjeran žanru, ali se više bavi studijom različitih ljudskih osjećaja, filozofiranjem o životu, smrti, težnjama i strahovima. U filmu se pojavljuju brojna slavna glumačka imena, no većina njih je u sporednim ulogama dok su "glavniji" glumci Ben Chaplin i Jim Caveziel.

Komentari (10)

Foto