Munchen (2005)

MUNICH (Originalni naziv)

triler drama povijesni

Film prati događaje nakon ubojstva 11 izraelskih sportaša za vrijeme Olimpijade 1972.

 
Režija: Steven Spielberg
Scenarij: Eric Roth, Tony Kushner
Uloge: Eric Bana, Daniel Craig, Geoffrey Rush, Ciarán Hinds, Mathieu Kassovitz

Filmografija

Cijeli je svijet 1972. godine gledao kako je 11 izraelskih sportaša bilo mučki ubijeno za vrijeme Olimpijade u Münchenu. Slavni redatelj Steven Spielberg u ovome će nam filmu ispričati ono što se dogodilo poslije...

Nakon što je teroristička organizacija Crni rujan ubila jedanaest izraelskih sportaša za trajanja minhenske Olimpijade 1972. godine, premijerka Golda Meir odobrila je super tajnu operaciju čiji je cilj bio pronaći i eliminirati sve odgovorne. Izraelski vrh u Švicarskoj okuplja petočlanu ekipu na čelu s Avnerom (Eric Bana), nižim operativcem Mossada, kojemu je otac bio ratni heroj, a čija je supruga trudna. Unatoč startnim poteškoćama i velikim troškovima, Avner i njegovi suradnici ipak uspiju pronaći i ubiti nekoliko palestinskih terorista u Europi i Libanonu, ali sve češće nailaze na situacije koje ne mogu razumjeti. Uz to što stalno moraju biti na oprezu zbog agenata CIA-e, KGB-a ili PLO-a, u potpunosti ne mogu vjerovati ni svojim šefovima, koji ih izgleda koriste i kao ubojice ljudi koji s Münchenom nemaju nikakve veze. Javljaju se sumnje i pitanja, a odanost se polako topi - Avner se pita što to zapravo znači biti odgovoran Židov?
Dok ostale Olimpijade isključivo pamtimo po sportskim rezultatima ostvarenima za njihova trajanja, minhenska iz 1972. u kolektivno se svjetsko pamćenje upisala zbog dotad neviđene tragedije unutar sportskih okvira, ubojstva skupine izraelskih sportaša koje je izvela skupina Crni rujan. Više od tri desetljeća poslije toga se događaja kao polazišta za svoj novi film uhvatio jedan od najvećih holivudskih redatelja svih vremena, Steven Spielberg, pokazavši nam što se sve dogodilo nakon igara.
Spajajući obiteljsku i psihološku dramu, politički triler, povijesni film i atraktivne akcijske scene, Spielberg je obuhvatio sve društvene i osobne konzekvence jedne ovakve tragedije, kakvima je doseg uvijek mnogo veći nego se to na prvi pogled čini. Glavnu ulogu tumači naše gore list Eric Bana, dok se u ostatku ekipe ističu imena oskarovca Geoffreya Rusha, kasnijega novog Bonda - Daniela Craiga i francuskog redatelja Mathieua Kassovitza.

Komentari (5)

Foto