Tajna podmornice K-19 (2002)

K-19: THE WIDOWMAKER (Originalni naziv)

triler drama povijesni

U utrci za vojnu prevlast ruska vlada je porinula neispravnu nuklearnu podmornicu K-19

 
Režija: Kathryn Bigelow
Scenarij: Christopher Kyle
Uloge: Harrison Ford, Liam Neeson, Peter Sarsgaard, Joss Ackland, John Shrapnel, ...

Filmografija

Film je uspio evocirati hladnoratovsku paranoju, klaustrofobičnu napetost svojstvenu podmorničkim dramama te karakternu mozaičnost uske socijalne sredine suočene s izvanrednim okolnostima. Film je snimljen na lokacijama u Kanadi, Rusiji te na Islandu.

Godine 1961. dvije svjetske supersile SAD i SSSR vode sve žešću utrku u naoružanju. SAD raspolažu i nuklearnim podmornicama u čijem su dometu Moskva i Lenjingrad. Kako bi uspostavio ravnotežu, sovjetski vojno-politički vrh ubrzano priprema porinuće vlastite nuklearne podmornice nazvane K-19. No, plovilo u tehničkom smislu još uvijek nije spremno za prvu plovidbu na što nadležne upozorava zapovjednik podmornice, kapetan Mihail Polenin (L. Neeson). Zanemarivši njegova upozorenja, vojni vrh na čelu s maršalom Zelencovim (J. Ackland) postavlja novog zapovjednika podmornice Alekseja Vostrikova (H. Ford) dodijelivši mu ipak Polenina za zamjenika. Premda se u početku čini da je Polenin pretjerao s upozorenjima, problemi s reaktorom dovedu posadu u situaciju da o njihovoj sposobnosti ovisi svjetski mir...
O posadama podmornica nije snimljeno mnogo filmova, ali je gotovo svaki od njih izazvao veliku pozornost. U tom smislu film Podmornica njemačkog redatelja Wolfganga Petersena slovi kao najbolji rad, ali i američki kinohitovi Lov na Crveni oktobar Johna McTiernana, Grimizna plima Tonyja Scotta i Podmornica U-571 Jonathana Mostowa imaju svoje adute. Posljednji u nizu ambicioznih hollywoodskih projekata na tu temu akcijska je drama Tajna podmornice K-19. Riječ je o ekranizaciji stvarnih događaja iz 1961. o kojima se doznalo tek dvadeset i osam godina poslije.
Događaj je prilagodio scenarist Christopher Kyle (Aleksandar Veliki), dok je na čelo filmske ekipe stala redateljica i koproducentica Kathryn Bigelow, itekako cijenjena zbog svojih ranijih atmosferičnih trilera (Point Break, Čudni dani). Redateljicu nije opterećivala visina uloženih sredstava jer se predstavila filmom kojemu cilj nije zarada nego koherentna priča i isto takvi likovi. Akcijski i vojni segment filma realiziran je besprijekorno te je Tajna podmornice K-19 jedan od onih naslova koji ne propuštaju biti istodobno narativno pregledni i vizualno atraktivni.
Uloge tumače uistinu uvjerljivi H. Ford (Svjedok, serijal Indiana Jones) i L. Neeson (Schindlerova lista, Michael Collins) koji su zavrijedili ocjene o samom vrhu glumačkih nastupa u svojim karijerama. Kolege su im Neesonov partner iz filma Kinsey P. Sarsgaard (Lažljivi Glass, Gušteri), zatim ugledni britanski karakterni glumac J. Ackland (First and Last, White Mischief) te islandski glumac I. Eggert Sigurðsson (Englar alheimsins, Kaldaljós). U nešto više od dva sata trajanja film je uspio evocirati hladnoratovsku paranoju, klaustrofobičnu napetost svojstvenu podmorničkim dramama te karakternu mozaičnost uske socijalne sredine suočene s izvanrednim okolnostima. Film je snimljen na lokacijama u Kanadi, Rusiji te na Islandu.

Komentari (2)

Foto