Nicholas Nickleby (2002)

NICHOLAS NICKLEBY (Originalni naziv)

drama

Osjećajan mladić se bori kako bi zaštitio svoju obitelj i prijatelje od oholog strica

 
Režija: Douglas McGrath
Scenarij: Douglas McGrath
Uloge: Charlie Hunnam, Romola Garai, Christopher Plummer, Jamie Bell, ...

Filmografija

Ovaj se film temelji na jednom od najcjenjenijih romana Charlesa Dickensa, u kojemu je poznata nagrađivana glumačka ekipa oživjela njegove nezaboravne likove. Nicholasa Nicklebyja izvrsno je odigrao karizmatični C. Hunnam; Squeersa isto tako izvrstan J. Broadbent, a i svi ostali glumci ostvarili su jako dobre uloge. Film je bio nominiran za Zlatni globus, a glumački ansambl osvojio je nagradu Američke udruge filmskih kritičara.

Nakon što mu otac neočekivano umre, devetnaestogodišnji Nicholas Nickleby (Charlie Hunnam) postaje glava obitelji. Činjenica da je otac kroz loša ulaganja izgubio obiteljsko bogatstvo još više otežava Nicholasovu brigu o majci (Stella Gonet) i sestri Kate (Romola Garai). Bez prebijenog novčića, Nicholas se za pomoć obraća bogatom i nepomirljivom stricu Ralphu (Christopher Plummer). Stric Ralph obećava da će ih sve troje zaposliti i tako Nicholas postaje učitelj u školi za nesretne dječake kojom upravljaju Wackford Squeers (Jim Broadbent) i njegova žena (Juliet Stevenson).

Squeers i njegova žena su okrutni i nasilni prema svojim štićenicima i kada jednoga dana Wackford, bez povoda, pretuče slaboga i bojažljivoga učenika Smikea (Jamie Bell), Nicholas odlučuje da to više ne može podnijeti te zajedno sa Smikeom bježi iz škole. Dvojica mladića kreću na put s putujućom kazališnom skupinom koju predvodi ekscentrik Vincent Crummles (Nathan Lane) i njegova jednako razmetljiva supruga (Barry Humphries, odnosno Dame Edna Everage).
 

 

 

 


Komentari (2)

Foto