Molly Maguires (1970)

Molly Maguires (Originalni naziv)

drama povijesni

Teroristička grupa Molly Maguires sabotira rudnike ugljena

 
Režija: Martin Ritt
Scenarij: Walter Bernstein, Arthur H. Lewis
Uloge: Sean Connery, Richard Harris, Samantha Eggar, Frank Finlay

Filmografija

Povijesna drama režisera Martina Ritta snimljena je prema stvarnim događajima. Film prikazuje tajnu organizaciju irskih rudara Molly Maguires, koja se bori protiv loših uvjeta putem sabotaža i ubojstava. U glavnim ulogama su dva velikana filma: Sean Connery i Richard Harris.

1876. godine u rudniku u Pennsylvaniji tajna skupina irskih imigranata i rudara, Molly Maguires, vodi vlastiti rat protiv surove rudarske kompanije koja ih nemilice izrabljuje. Ta skupina ljudi u stanju je napraviti sve što je potrebno, uključujući sabotaže i ubojstva, kako bi obranili ugrožena ljudska prava rudara.

Iz detektivske agencije Pinkerton, rudarska kompanija angažira detektiva McParlana (Richard Harris). Njegov je zadatak da se infiltrira među rudare, pridruži terorističkoj skupini Molly Maguiers, sazna što više o njihovim aktivnostima te raskrinka vođe.

James je također irski imingrant, pa se bez problema uklopi među rudare. Ubrzo se zbliži s prvim čovjekom Molly Maguiresa, Jackom Kehoeom (Sean Connery). Za oko mu zapne i prelijepa kćerka vlasnika tvrtke. S vremenom detektiv počinje sumnjati u pravednost svoje misije, a muče ga i moralne dileme nakon što se uvjeri u ispravnost Jackove borbe. Što duže vremena provodi s njima to mu je teže donijeti odluku na čijoj je on zaista strani.


Komentari (0)

Foto