2001: Odiseja u svemiru (1968)

2001: A Space Odyssey (Originalni naziv)

avantura sf

Grupa astronauta mora dokučiti funkciju tajanstvenog monolita iz Mjesečeva kratera

 
Režija: Stanley Kubrick
Scenarij: Stanley Kubrick, Arthur C. Clarke
Uloge: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester, Daniel Richter, ...

Filmografija

Jedan od najpoznatijih filmova svih vremena, 2001: Svemirska odiseja, je i dan danas užitak za oči i uši. Epska priča o evoluciji čovječansta.

Astronaut David Bowmann (K. Dullea) pozvan je u glavni stožer svemirskih istraživanja da preuzme, zajedno sa svojom skupinom, nov i vrlo neobičan zadatak. Zapovijed je dokučiti tajanstvenu, misterioznu funkciju geometrijski pravilnog crnog monolita iz Mjesečeva kratera. Kontrola leta povjerena je najnovijem modelu računala - HAL-u 9000. No, računalo zakazuje i David ostaje u svemiru doživjevši potpunu preobrazbu.
"2001: Odiseju u svemiru" fabularno je nemoguće prepričati. Riječ je o vjerojatno najuspješnijem i "najistinskijem" znanstveno-fantastičnom filmu svih vremena. Scenarij su napisali Arthur Clarke i Stanley Kubrick prema Clarkovu romanu "The Sentinel". Film karakterizira vjerojatno najveća elipsa u povijesti kinematografije - rez koji preskače vrijeme od 3 milijuna godina - od butne kosti čovjekolikoga majmuna koji u njoj nalazi svoje prvo oružje do svemirskog broda u slobodnom letu svemirskim prostranstvima. Sam kraj filma, smatraju mnogi povjesničari žanra, mjesto je gdje staje ljudska mašta, a Arthur Clarke izjavio je u jednom intervjuu: "Ako netko razumije kraj toga filma, onda Stanley i ja nismo uspjeli". Zanimljiva je još jedna njegova izjava: "Onaj koji će željeti snimiti film koji će nadmašiti Odiseju, morat će ga snimati na samom mjestu". Film je bio nominiran za Oscara za režiju, originalni scenarij i scenografiju, a osvojio ga je za najbolje vizualne efekte (S. Kubrick).

Komentari (146)

Foto