Moj prijatelj Willy (1993)

FREE WILLY (Originalni naziv)

obiteljski avantura

Film o čarobnom prijateljstvu kita ubojice i dvanaestogodišnjega gradskog dječaka

 
Režija: Simon Wincer
Scenarij: Keith Walker
Uloge: Keiko, James Richter, Lori Petty, Michael Madsen, Jayne Atkinson, ...

Filmografija

"Moj prijatelj Willy" priča je o čarobnom prijateljstvu dvanaestogodišnjega gradskog dječaka i tri tone teškog kita ubojice. Radi se o avanturi koju nikad nećete zaboraviti."Moj prijatelj Willy" osvojio je sedam nagrada, među kojima i MTV-jevu nagradu za najbolju filmsku pjesmu "Will You Be There"u izvedbi Michaela Jacksona.

Odrastajući bez bioloških roditelja, Jesse (J. J. Richter) često mijenja udomitelje i zapravo živi na ulici družeći se s nekolicinom najboljih prijatelja među kojima je i Perry (M. Bacall). Jedne noći Jesse i Perry završe u zabavnom parku gdje Jesseja uplaši kit ubojica Willy koji je nedavno uhvaćen kako bi postao glavna atrakcija parka. Jesse završi na policiji pri čemu ga policajac Dwight (M. Williamson) odluči udomiti kod bračnog para Glena (M. Madsen) i Annie Greenwood (J. Atkinson). Iako su Greenwoodovi brižni i pažljivi prema njemu, ogorčeni dječak stvara im samo probleme, a jedino se raduje posjetama zabavnom parku u kojem počne prijateljevati s također nesretnim Willyjem. I dok Willyjevi treneri Rae (L. Petty) i Randolph (A. Schellenberg) vjeruju u kitove sposobnosti, pohlepni vlasnik parka Dial (M. Ironside) zaključi da će od životinje imati više koristi ako je ubije...

Redatelj Simon Wincer, rođen 1963. u Australiji, poznat je po još jednoj sličnoj filmskoj priči: film 'Mladi crni pastuh' (Young black stallion) govori o prijateljstvu djevojčice i crnog pastuha. Simo n Wincer je bio jedan od redatelja miniserije 'Put na zapad', trećeg dijela pustolovnog Crocodilea Dundeea, a režirao je i dramsku miniseriju 'P. T. Barnum', te filmove ' Bijeg: Ljudski teret', 'Lako konjaništvo' , 'Fantom'. Film 'Moj prijatelj Willy' razbio je strah od kitova ubojica. Priča o prijateljstvu Willyja i dječaka, koji ga želi osloboditi iz zatočeništva, osvojila je mnoge.

U dobi od dvije godine, 1979. godine, Keiko je uhvaćen u moru kod Islanda i prodan američkom akvariju. Keiko se nakon 1993. godine pojavio u tri nastavka filmova o Willyju, kitu ubojici koji voli ljude. Brojni obožavatelji donirali su novac kako bi Keiko bio pušten na slobodu. Nakon dugotrajnih priprema, 1998. pušten je u zaljev na Islandu . Sljedeće četiri godine povremeno je odlazio s drugim orkama, ali se stalno vraćao u zaljev. Godine 2002. konačno je otplivao do obale Norveške. I tamo je potražio društvo ljudi slijedeći ribarske brodice. Koliko god se ekipa, koja se o njemu brinula, trudila, nisu ga mogli odučiti od toga da se razdragano igra s fanovima koji su ga pratili i s njim plivali. Keiko je bio u stalnoj potrazi za ljudima. No 2003. Keiko je pronađen mrtav, ustanovljeno je kako je uginuo od upale pluća u 27. godini života.


Komentari (0)

Foto