Barton Fink (1991)

Barton Fink (Originalni naziv)

komedija drama

Bizarna priča o piscu koji dolazi u Hollywood

 
Režija: Joel Coen, Ethan Coen
Scenarij: Joel Coen, Ethan Coen
Uloge: John Turturro, John Goodman, Judy Davis, Michael Lerner

Filmografija

Jedini film u povijesti Cannesa koji je osvojio sve tri glavne nagrade: za najbolji film, najboljeg redatelja i najboljeg glumca. Također je nominiran za tri nagrade Oscar.

Barton Fink, uspješni scenarist, seli se iz New Yorka u Los Angeles kako bi radio za Capitol Pictures, točnije, za šefa studija Jacka Lipnicka. Fink se useljava u narušeni hotel Earle i pokušava pisati scenarij za B-film o profesionalnom hrvanju. Napadi klaustrofobije ga sprečavaju u dobivanju ideje za scenarij. Njegov susjed, trgovački putnik Charlie Meadows često posjećuje Bartona kako bi popričali. Barton, iako se smatra ljubiteljem "običnog čovjeka", gleda na Charliea kao na iritatnog uljeza.

Bartonov producent, Ben Geisler, mu predlaže da potraži savjet drugog pisca na što Barton potraži W.P. Mayhewa, poznatog pisca koji sada radi za Hollywoodske studije. No Barton se razočara u Mayhewa kada vidi da je ovaj alkoholičar i da zlostavlja svoju ljubavnicu Audrey. Kasno jedne večeri Barton zove Audrey u pomoć pa ona dolazi kod njega i njih dvoje vode ljubav. Kada se Barton probudi ugleda mrtvu Audrey kako leži u lokvi krvi.

Charlie pomaže Bartonu očistiti scenu te mu savjetuje da ne zove policiju i uzrokuje skandal. Charlie tada odlazi iz grada na par dana i ostavlja tajanstveni paket Bartonu na čuvanje.


Komentari (0)

Foto