Žrtveno janje (2012)

THE SCAPEGOAT (Originalni naziv)

drama

Priča o dvojici muškaraca koji imaju samo jednu zajedničku točku - lice

 
Režija: Charles Sturridge
Scenarij: Charles Sturridge
Uloge: Matthew Rhys, Alice Orr-Ewing, Jodhi May, Sheridan Smith, Eileen Atkins, ...

Filmografija

Priča o susretu dvojice fizički potpuno identičnih muškaraca snimljena je prema istoimenom romanu Daphne du Maurier čiji su romani i priče doživjeli mnoge ekranizacije.

John Standing (Matthew Rhys), skromni učitelj koji je upravo dobio otkaz, jedne večeri u pubu ugleda čovjeka potpuno nalik njemu samome. Ime mu je Johnny Spence (Matthew Rhys) i za razliku od Johna vrlo je otmjeno odjeven. Njih dvojica nastave večer zajedno ispijajući brojna pića, a potom se John Standing ujutro budi bez svoje odjeće te preuzme identitet Johnnyja Spencea čije je poduzeće pred bankrotom, a obitelj u međusobnim trzavicama. Majka, lady Spence (Eileen Atkins), redovito uzima morfij, sestra s njim skoro uopće ne razgovara, supruga ga se boji, a tu je i ljubavnica koja ima očekivanja. Glumeći da je Johnny, John uspije popraviti odnose u kući te ući u poslovanje poduzeća na opće iznenađenje svih onih koji ga inače dobro poznaju... 

Engleski redatelj i scenarist Charles Sturridge radnju je premjestio iz Francuske u Englesku sredinom 20. stoljeća, uoči krunidbe Elizabete II., uoči dolazaka prvih televizora u domove. U verziji iz 1959. glavne su uloge imali Alec Guinness i Bette Davis.

 


Komentari (0)

Foto