Vražja matematika (1999)

THE DEVIL'S ARITHMETIC (Originalni naziv)

drama ratni

Trinaestogodišnja djevojčica se vraća u prošlost i završava u nacističkom logoru.

 
Režija: Donna Deitch
Scenarij: Jane Yolen, Robert J. Avrech
Uloge: Kirsten Dunst, Brittany Murphy, Paul Freeman, Mimi Rogers

Filmografija

Kada Hannah Stern (Kirsten Dunst), trinaestogodišnja djevojčica koja se ne obazire na svoje židovsko podrijetlo, otvori vrata Sedara, iznenada se nađu u Poljskoj godine 1940. Nakon što je pošalju u nacistički logor ona mora iskoristiti svoje znanje budućnosti i naučiti nešto o važnosti sjećanja na povijest.

Hannah Stern (K. Dunst) je djevojka iz skladne i dobrostojeće obitelji čiji je život bezbrižan. Najveći problem joj predstavlja odlazak na obiteljsko slavlje kad se obilježava Pesah. Dosadni su joj brojni rođaci, jer joj svi žele pričati kako je bilo prije, o domovini Poljskoj, osobito o patnjama koje su preživjeli u nacističkim logorima - sretni što su preživjeli. Dio obredne večere, sedera, jest i da se otvore vrata za proroka Eliju. Baš zbog toga što ne želi sudjelovati i pomalo se podsmjehuje svojim rođacima, Hannina majka izabere Hannah da otvori vrata. Za Hannu iza tih se vrata krije svijet koji nije stvaran: nestaje Amerika, moderni stan u kojemu se nalazi, nema njezinih roditelja, nema ničega od njezinoga života. Umjesto svega toga, nađe se u skromnoj kuhinji i otkriva da se nalazi u Poljskoj, da je došla k svojoj rođakinji Rivki (B. Murphy) jer su joj roditelji umrli od groznice i da se u selu sprema vjenčanje na koje će ići svi mještani. Hannah u nevjerici gleda što se oko nje događa, a kad svojoj nepoznatoj rođakinji pokuša reći kako je to sve samo san, Rivkah misli da ona ima bujnu maštu. Svadbeni obred prekine dolazak njemačkih vojnika i Hannah panično objašnjava zbunjenoj Rivki kako vojnici donose smrt...

Film je osvojio Daytime Emmy za režiju i scenarij, a bio je nominiran i za film godine. Izvršni su producenti, među ostalim, Dustin Hoffman i Mimi Rogers, a prije filma snimljen je i uvod u kojemu Dustin Hoffman govori o tome kako nacistički zločini iz Drugog svjetskog rata i stradanja Židova ne smiju biti zaboravljeni. Ovo je maštovita i potresna priča u kojoj su povezane strahote iz prošlosti i lagodan život u sadašnjosti, u kojemu bezbrižna djevojka ne osjeća ni sućut ni želju da čuje sjećanja starijh članova svoje velike židovske porodice.

 


Komentari (0)

Foto