Bourneov identitet (2002)

Bourne Identity (Originalni naziv)

akcija triler avantura

Flm sa M. Damonom prema vrlo uspješnom romanu proslavljenoga Roberta Ludluma

 
Režija: Doug Liman
Scenarij: Tony Gilroy, W. Blake Herron
Uloge: Matt Damon, Franka Potente, Chris Cooper, Clive Owen, Brian Cox

Filmografija

Eksplozivni akcijski triler sa sjajnim Mattom Damonom i Frankom Potente, utemeljen na jednom od najuspješnijih romana svih vremena proslavljenog Roberta Ludluma. Film je osvojio nagradu Taurus 2003. godine, a nominiran je za dvostruko za nagradu Golden Reel i nagradu Saturn.

Nakon što ga slučajno pronađu i spase ribari, ranjeni čovjek se ne sjeća ni tko je niti kako je dospio u more. S vremenom se počinje prisjećati pojedinosti iz svog života poput toga da posjeduje račun u švicarskoj banci, a uskoro se i sjeti da se zove Jason Bourne (M. Damon), no još mu uvijek nije jasno što kod njega rade pištolj i krivotvorena putovnica. Stoga Bourne krene sa svojom novom prijateljicom Marie (F. Potente) u potragu za odgovorima na svoja pitanja. Stvari će se zakomplicirati kada shvati da nekim opasnim ljudima nije drago što je on živ...
"Bourneov identitet" izvrstan je špijunski film pun odlično režiranih akcijskih scena i napete i originalne priče o tajnom agentu koji, tražeći svoj zaboravljeni identitet, putuje po europskim državama i uspješno odolijeva neprijateljima koji ga žele smaknuti. Baziran (iako s mnogo scenarističkih izmjena) na istoimenu romanu poznatoga pisca Roberta Ludluma, Bourne Identity već je bio uspješno televizijski ekraniziran 1988., da bi ovaj film iz 2002. postigao priličan komercijalni uspjeh. Nakon njega, i sljedeća dva nastavka s istim su glumcima ugledali svjetlo dana, naime "Bourne Supremacy" (2004) i "Bourne Ultimatum" (2007). Sva je tri dijela režirao Doug Liman (poznat i po uspješnom blockbusteru "Mr. and Mrs. Smith"), a u sva tri naslovnu ulogu tumači uvijek izvrstan Matt Damon.

Komentari (10)

Foto