Alien 3 (1992)

ALIEN 3 (Originalni naziv)

akcija horror sf

Časnica i skupina zatvorenika na zabačenoj planeti se upuste u borbu s krvoločnim alienom

 
Režija: David Fincher
Scenarij: David Giler, Walter Hill, Larry Ferguson
Uloge: Sigourney Weaver, Charles S. Dutton, Charles Dance, Lance Henriksen

Filmografija

Nakon dva izvrstna nastavka, uslijedio je ovaj, ujedino i prvi film Davida Finchera. Na planetu koji služi kao kaznena kolonija, skupina kriminalaca se nalazi pod opsadom savršenog stroja za ubijanje. Sada se moraju udružiti kako bi od lovine postali lovci.

Duboki svemir. Zbog nastalog kvara bojni brod Sulaco lansira kapsulu za spašavanje u kojoj se nalazi Ellen Ripley, Newt, vodnik Hicks i oštećeni android Bishop. Kapsula se sruši na rudarsku koloniju koja služi kao i zatvorsko postrojenje naseljeno samo muškim zatvorenicima. Nakon što se probudi u bolnici, Ripley saznaje da je ona jedini preživjeli. U međuvremenu alienski parazit koji je također preživio pad napada psa.
Sumnjajući što je uzrokovalo pad kapsule Ripley traži od doktora da secira jednu od žrtava. Operacija je izvršena i doktor ne pronalazi ništa čudno. U drugom dijelu postrojenja, pas koji je u međuvremenu zaražen, rađa potpuno novu vrstu alieana.
Ripley objašnjava šefu postrojenja svu opasnost kojoj su izloženi i zahtjeva da krenu u lov na aliena. No on joj ne vjeruje i obavještava je da ionako nemaju oružja. Jedina nada im leži u spasilačkom brodu koji je poslan da pokupi Ripley, no hoće li zatvorenici uspjeti izdržati do tada.
Nakon istinski stravičnog "Aliena" Ridleya Scotta i njegova izvrsnog sljedbenika "Aliens" Jamesa Camerona (neki od najboljih ZF u povijesti žanra), talentirani filmaš David Fincher, koji će kasnije postati jedan od vodećih svjetskih autora (Sedam, Igra, Klub boraca, Soba panike) u trećem je nastavku zadržao visoku kreativnu razinu serijala. Povezujući jezu na tragu prvoga dijela s napetom akcijskom iz nastavka, Fincher je sve začinio na svoj način neobičnom vizualnošću, u kojoj je i Ripley pretvorio u vojakinju obrijane glave, čime je pridodao na njezinoj odlučnosti i osloboditeljskoj funkciji.


Komentari (3)

Foto