Okajanje (2007)

Atonement (Originalni naziv)

drama romantika ratni

Keira Knightley i James McAvoy nesretni su ljubavnici u vizualnoj poslastici Joea Wrighta

 
Režija: Joe Wright
Scenarij: Christopher Hampton
Uloge: James McAvoy, Keira Knightley, Saoirse Ronan, Ailidh Mackay, ...

Filmografija

Keira Knightley i James McAvoy zvijezde su ovog nevjerojatnog uratka redatelja filma Ponos i Predrasude. Nizom katastrofalnih nesporazuma, Robbie Turner (James McAvoy) biva optužen za zločin koji nije počinio. Ta optužba uništava Robbievu i Cecilijinu (Keira Knightley) ljubav i dramatično promijeni tijek njihovih života.

Godina je 1935-a. Obitelj Tallis se nalazi u pripremama za posebnu večeru. Briony ima trinaest godina i želju da postane spisateljica. Njena starija sestra Cecilia pohađa sveučilište na Cambridgu, a zajedno s njom je i Robbie Turner, čija majka radi za obitelj Tallis. Između Cecilie i Robbiea postoji nešto više ali oboma je neugodno priznati njihove osjećaje.
U posjeti obitelji Tallis je također Lola Quincey, i njena dva mlađa brata blizanca. Na imanju se nalazi i Leon Tallis, koji je u posjetu doveo prijatelja Paula. Leon poziva Robbiea na zabavu, što on rado prihvati. Uskoro dolazi do serije nesporazuma između Briony, Cecilie i Robbiea, što dovodi do tragičnih događaja. Robbie naime bude optužen za zločin koji nije počinio te završava u zatvoru.
Pet godina kasnije, u srcu drugo svjetskog rata ponovo susrećemo ta tri lika. Robbie, koji se priprema na bitku kod Dunkirka, i dvije zavađene sestre koje rade kao bolničarke u Londonu.
"Okajanje" je adaptacija istoimenog romana nagrađivanog britanskog pisca Iana McEwana, a scenarističke se obrade prihvatio Christopher Hampton, Oscarom nagrađeni scenarist "Opasnih veza". Iako nije bez mana, film je zaradio sedam nominacija za Oskare, te osvojio jednu nagradu - Dario Marianelli za originalnu glazbu.

Komentari (2)

Foto