nedjelja, 16.08.2020 13:10

Zapisano u kostima (2012)

ZAPISANO U KOSTIMA (Originalni naziv)

dokumentarni

Povijest ispričana s gledišta nepoznatih ljudi

sez.1 ep.4Na temelju koštanih ostataka može se reći mnogo toga o životu osobe - u kojem je vremenu živjela, koliko je bila stara, od čega je bolovala, kako je umrla. No gotovo se nikad iz kostiju ne može iščitati zanimanje osobe. Istraživanjem antičke nekropole Resnik u Kaštelima među ostalim otkriven je i kostur koji je kao grobni prilog ima vrh koplja. Arheolozi smatraju da bi mogla biti riječ o legionaru. Na dr. Šlausu i njegovom timu je da tu pretpostavku potvrde i otkriju kako je živio i umro resnički legionar.
 
Režija: Tomislav Mršić
Scenarij: Mario Šlaus
Uloge:

Filmografija

Svatko od nas želi biti zapamćen, a dokaz tomu su izgrađena Keopsova piramida, Partenon ili Taj Mahal. No, što je s običnim ljudima koji nigdje nisu ostali zapisani niti su napravili tako značajno djelo?

Serija istražuje daleku povijest ljudskog roda, a u svakoj epizodi je u fokusu kostur neke od osoba koja je živjela na području današnje Hrvatske - nepoznate osobe. Kroz pet epizoda pokušava se otkriti tko je bila ta osoba, kako je živila, od čega je umrla. Rekonstrukcijom osobe, rekontruiramo i tadašnji svijet i zajednicu oko nje. U seriji sudjeluje (i kao ko-autor) najpoznatiji hrvatski forenzični antropolog i bioarheolog doktor Mario Šlaus, čija ekipa vjerno traži odgovore i opisuje našu povijest.

Komentari (0)

Foto