Šetnja u oblacima (1995)

A WALK IN THE CLOUDS (Originalni naziv)

drama romantika ratni

Prelijepa i nezaboravna priča o ljubavi, avanturi, strasti i tradiciji

 
Režija: Alfonso Arau
Scenarij: Piero Tellini, Cesare Zavattini
Uloge: Keanu Reeves, Aitana Sánchez-Gijón, Anthony Quinn, Giancarlo Giannini, ...

Filmografija

Drama "Šetnja u oblacima" poznatog redatelja Alfonsa Araua nastavila je njegov sjajan niz otpočet s hvaljenim filmom "Kao voda za čokoladu"'. Spajajući stvarnost i fantaziju na tragu najboljih literarnih majstora južnoameričkoga magijskog realizma, Arau je u ovom filmu pokazao kako je redatelj jednako vješt u pričanju priče kao i u vizualnim ekstravagancijama. Uloge mladih ljubavnika igraju tada još uvijek nadolazeća nada Keanu Reeves te ljepotica Aitana Sánchez-Gijón, dok njezinog oca glumi legendarni Anthony Quinn.

Mladi američki borac Paul Sutton (K. Reeves) jedva je dočekao povratak iz Drugog svjetskog rata i ponovni susret s voljenom suprugom. Ona, nažalost ne dijeli njegov entuzijazam te zahtijeva od njega da se brže bolje prihvati svog starog posla – trgovanja čokoladom. Na prvom službenom putu Paul upozna lijepu Meksikanku Victoriju Arágon (A. Sanchez – Gijon) koja mu objasni da se užasava susreta s konzervativnim i strogim ocem jer nosi izvanbračno dijete. Odlučivši pomoći nesretnoj djevojci, Paul predloži da pođe s njom i predstavi se roditeljima kao njezin suprug. Brojna obitelj s oduševljenjem dočeka Victoriju i navodnog supruga, no njezin je otac Alberto (G. Giannini) užasnut činjenicom da mu se kći udala bez znanja obitelji i to za najobičnijeg prodavača čokolade…

Iako u nešto suvremenijem izdanju nego što je uobičajeno, "Šetnja u oblacima" svakako se može nazvati bajkom, jer i u sadržajnom i u vizualnom smislu nudi sanjivu i romantiziranu viziju ljudske stvarnosti. Riječ je o raskošnoj holivudskoj preradi talijanskog filma "Quattro passi fra le nuvole" iz 1942. godine, koja je, znatno profitiravši korištenjem modernih filmskih tehnika, prema mnogim mišljenjima nadmašila original. To se poglavito odnosi na vizualna dostignuća ovoga filma koja kao plod artističkih ambicija hvaljenog meksičkog redatelja Alfonsa Araua (Kao voda za čokoladu) na trenutke uistinu oduzimaju dah. Arau je radnju iz Italije prebacio u Ameriku i to među prekrasne vinograde kalifornijske doline Nape, gdje mlađahni vojnik, u interpretaciji slavnoga K. Reevesa (Matrix), muku muči ne bi li udovoljio prohtjevima oca djevojke u koju se, protivno svojim moralno – razumnim imperativima, ludo zaljubi.

Za realizaciju redateljevih nastojanja da ovu sanjarsku romantičnu pripovijest poprati adekvatno bajkovitom slikom, zaslužan je snimatelj Emmanuel Lubezki (Sanjiva dolina, I tvoju mamu također) s pomoću čije su kamere prizori sunčevim svjetlom i mjesečinom okupane doline pretvoreni u kadrove vrijedne usporedbi s remek-djelima likovne umjetnosti. Jedna od najdojmljivijih uloga u filmu, a odigrao ju je poznati talijanski glumac G. Giannini (The Seduction of Mimi) je patrijarhalni otac. Uz njega i Reevesa iz glumačke ekipe valja izdvojiti prekrasnu Španjolku A. Sanchez – Gijon te izvrsnog A. Quinna (Viva Zapata!). Ugođajna glazbena kulisa Mauricea Jarrea (Lawrence od Arabije, Duh) nagrađena je Zlatnim globusom, a filmska ljubavna kemija između K. Reevesa i A. Sanchez – Gijon nagrađena je na MTV-jevim dodjelama filmskih nagrada, gdje su proglašeni pobjednicima u kategoriji najboljeg filmskog poljupca.

 


Komentari (5)

Foto