Stranac među nama (1990)

PACIFIC HEIGHTS (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Mladi bračni par biva teroriziran od podstanara koji je unajmio stan u njihovoj kući

 
Režija: John Schlesinger
Scenarij: Daniel Pyne
Uloge: Melanie Griffith, Matthew Modine, Michael Keaton, Luca Bercovici, ...

Filmografija

Psihološka triler drama glasovitog Johna Schlesingera (Billy Liar, Darling, Daleko od razuzdane gomile, Sunday Bloody Sunday, Maratonac, Honky Tonk Freeway, Sokol i snjegović, Pitanje vjerodostojnosti, Oko za oko), 1970. godine nagrađen Oscarom za remek-djelo "Ponoćni kauboj", još je jedno ostvarenje koje, poput hitova "Kobna privlačnost" i "Dan ludila s kraja" 80-ih i početka 90-ih godina, žanrovske odrednice trilera i umetanje elemenata horora koristi za intrigantno tematiziranje strahova pripadnika američke gornje srednje klase.

Odlučivši uložiti svu svoju ušteđevinu u kuću u četvrti Pacific Heights u San Franciscu, mladi par, Patty Palmer (M. Griffith) i Drake Goodman (M. Modine), ne sluti kakve ih nevolje očekuju. Pažljivo i s ljubavlju renoviraju dotrajalu katnicu, te instruktorica jahanja Patty i vlasnik male krojačnice Drake zaključe da bi bilo pametno iznajmiti dva prizemna stana i daju oglas. Sredovječni bračni par Toshio (Mako) i Mira Watanabe (N. McCarthy) unajme veći stan u prizemlju. Ubrzo na vrata pozvoni elegantni i slatkorječivi Carter Hayes (M. Keaton), koji je zainteresiran za manji stan, ali trenutno ima problema s podizanjem novca sa svog bankovnog računa, te im ne može ostaviti polog.
Zadovoljni što bi mogli dobiti čini se imućnog, ugodnog i simpatičnog podstanara, Patty i Drake pristanu na odgodu plaćanja. Hayes se ubrzo useli i započne sa sitnim radovima u stanu, a mladi par odluči zatražiti plaćanje stanarine. Uskoro će na vrlo neugodan način shvatiti da Hayes uopće nema namjeru plaćati im najamninu, te da se zabarikadirao u stanu u kojem uz pomoć svog prijatelja Grega (L. Bercovici) izvodi opsežne građevinske i stolarske radove, kojima izluđuje susjede Watanabe. Američki zakoni štite najmoprimce i pokušaju li Patty i Drake silom ući u stan, Hayesu bi lako moglo pripasti vlasništvo nad njim...
John Schlesinger sugestivnom režijom efektno podiže tenzije i gradi tjeskobno ozračje, pritom se služeći ironijom i crnim humorom, Schlesinger plastično oslikava uznemirujuću dramu mladog para. U glavnoj ulozi je M. Griffith (Čudesna djevojka, Milagro, Olujni ponedjeljak, Vatromet taština, Jučer rođena, Ničija budala, Lolita, Superstar, Cecil B. DeMented), 1989. nominirana za Oscara za naslovnu ulogu u filmu "Zaposlena djevojka" Mikea Nicholsa, a njezini su partneri M. Modine (Udana za mafiju, Memphis Belle, Vjetar, Kratki rezovi, A glazba i dalje svira, Plavuša) i M. Keaton (Noćna smjena, Beetle Juice, Batman, Batman se vraća, Jackie Brown, Daleko od očiju). Filmsku fotografiju potpisuje Amir M. Mokri (Plavi čelik, Freejack, Klub sretnih žena, Ne reci ni riječ, Gospodar rata), glazbu oskarovac Hans Zimmer (Kišni čovjek, Kralj lavova, Gladijator, Pearl Harbor, Hannibal), a u epizodnoj se ulozi pojavljuje Hitchcockova plavuša Tippi Hedren (Marnie, Ptice).

Komentari (1)

Foto