Junakinje Velikog rata (2014)

ANZAC GIRLS (Originalni naziv)

akcija drama ratni

Priča o hrabrim medicinskim sestrama koje su na drugom kraju svijeta služile u Prvom svjetskom ratu

 
Režija: Ken Cameron
Scenarij: Felicity Packard
Uloge: Georgia Flood, Antonia Prebble, Laura Brent, Anna McGahan, Caroline Craig...

Filmografija

Mini serija je snimljena prema knjizi "The Other ANZACS" Petera Reesa, a rađena je na temelju dnevnika, pisama, fotografija i povijesnih postignuća brojnih mladih žena koje su svjedočile ratnim užasima te istovremeno odaje počast 100. obljetnici Prvog svjetskog rata.

Alice Ross-King je predana medicinska sestra koja traga za ljubavi. Sestra Elsie Sheppard već je pronašla ljubav svog života, ali taji da je u braku budući da je udanim ženama bilo zabranjeno služenje u australskoj vojnoj medicinskoj službi. Među njima je još i tvrdoglava, ali duhovita sestra Olive Haynes iz Adelaide. Ona je svećenikova kći koja puno toga mora dokazati. Stidljiva sestra Hilda Steele iz Aucklanda ne snalazi se najbolje u radu s ljudima, ali zato je prava stručnjakinja za anesteziju. Ovaj tim predvodi glavna sestra Grace Wilson. Ona je tiha i skromna, a njezino smireno ponašanje odaje veliku unutarnju snagu...

Ovo je priča iz jednog posve drugog doba kada je Australija tek iskoračila iz sjene i počela stvarati vlastiti nacionalni identitet, a žene su tek započele borbu za jednaka prava. Ovo su obične djevojke koje su se bavile iznimnim poslom tijekom jednog strašnog razdoblja. Bile su junakinje kao i njihovi očevi i braća vojnici. Nedugo nakon dolaska u Kairo ove će se sestre suočiti s okrutnom stvarnosti rata. Žene koje su prostrijelne rane tijekom smjene smatrale izazovom iznenada su se suočile sa stotinama teško ranjenih vojnika.


Komentari (2)

Foto