Kronike Spiderwick (2007)

THE SPIDERWICK CHRONICLES (Originalni naziv)

obiteljski avantura fantastika

Troje djece se upusti u avanturu života kada pronađu i otvore knjigu punu neobičnih bića

 
Režija: Mark Waters
Scenarij: David Berenbaum, John Sayles, Karey Kirkpatrick
Uloge: Freddie Highmore, Sarah Bolger, Nick Nolte, Mary-Louise Parker

Filmografija

Kronike Spiderwick je film nastao po istoimenom serijalu knjiga pisaca Holly Black i Tonya DiTerlizzia. Film prati avanture troje djece koja otkrivaju knjigu o vilama, goblinima i drugim fantastičnim stvorenjima.

Nakon što se zajedno sa svojom majkom Helen (Mary-Louise Parker) dosele na zapušteno imanje Spiderwick, blizanci Jared (Freddie Highmore) i Simon (Freddie Highmore) te njihova sestra Mallory (Sarah Bolger) otkrivaju kako se na velebnom zdanju zbivaju jako neobične stvari. Nemajući nikakva objašnjenja za gotovo svakodnevne nestanke i incidente, obitelj za sve okrivljava Jareda. Odlučan dokazati kako nije ni za što kriv, Jared uz pomoć brata i sestre počinje razotkrivati fantastičnu tajnu, punu neobičnih i ponekad jako opasnih bića.
Ekranizirajući seriju bajkovitih dječjih romana o fantastičnom imanju Spiderwick, autorice Holly Black i ilustratora Tonyja DiTerlizzija, redatelj Mark Waters lako je mogao upasti u zamku otežanog nalaženja fokusa. Međutim, Waters je uz pomoć scenarističkog tima najvažnije elemente kronika uspio spojiti u skladnu i napetu cjelinu, smjestivši je u vizualno atraktivan i maštovit svijet. Karakteristični motivi borbe dobra i zla zaokruženi su originalnim viđenjem svijeta vila i čudovišta, a nemoguće je ne pohvaliti Freddieja Highmorea u ulogama braće blizanaca, koje je sjajno odradio.

Komentari (6)

Foto