Alamo (2004)

The Alamo (Originalni naziv)

vestern ratni povijesni

Priča o Alamu, utvrdi pobunjenika koji su podigli revoluciju protiv meksičkog režima

 
Režija: John Lee Hancock
Scenarij: Leslie Brown, Stephen Gaghen, John Lee Hancock
Uloge: Dennis Quaid, Billy Bob Thornton, Jason Patric, Patrick Wilson, ...

Filmografija

Film je zamišljen kao spoj intimističke drame i ratnog spektakla u čemu su redatelju ključno pomogli njegovi koscenaristi. To su dobitnik Emmyja Leslie Brown (mini-serija Taken, Danteov vrh) i oskarovac Stephen Gaghen (Traffic, Syriana), koji su se s Hancockom fokusirali na karakterizaciju i realističnu rekonstrukciju vremena i događaja. Rezultat je opori prikaz jedne vojno unaprijed izgubljene bitke koja će ipak svojom važnošću i simbolikom bitno utjecati na novi američki prodor prema jugozapadu...

Nakon što je 1835. meksički predsjednik, general Antonio Lopez de Santa Ana (E. Echevarria) poništio ustavom zajamčene ovlasti pojedinih provincija, američki doseljenici u Teksasu pobunili su se protiv njegova diktatorskog režima. I dok vlasti u Washingtonu budno motre na događaje u susjednom Meksiku proteklih mjeseci čiji je junak general Sam Houston (D. Quaid), stanovnici vojne utvrde Alamo u San Antoniju očekuju napad meksičke vojske. Do njega će doći krajem veljače 1836. pri čemu će se dvjestotinjak američkih branitelja suprotstaviti višestruko brojnijim Meksikancima. U okruženom Alamu obranu će organizirati pukovnik James Bowie (J. Patrick), potpukovnik William Travis (P. Wilson) te dobrovoljac iz Tennesseeja, legendarni kongresnik Davy Crockett (B. B. Thornton)...
Osnovan 1718. kao španjolska misija, Alamo je povijesnu slavu stekao kao utvrda pobunjenika protiv režima meksičkog predsjednika Antonija Lópeza de Santa Ane. Pobunjenike su najvećim dijelom činili američki doseljenici koji su 1835. podigli revoluciju nezadovoljni centralizacijom zemlje. Alamo je postao simbol revolucije te, unatoč porazu pobunjenika, bila je to ključna bitka u proglašenju neovisnosti Teksasa koji će 1845. postati dijelom SAD-a. Bitka je trajala trinaest dana (23. veljače - 6. ožujka 1836.) pri čemu je dvjestotinjak branitelja odoljevalo napadu nekoliko tisuća Santa Aninih vojnika. Stoga je američku povijest 19. stoljeća te općenito američku kolektivnu svijest teško zamisliti bez legendarnog Alama.
Usprkos tomu Hollywood se rijetko bavio tom temom te je redateljski debi Johna Waynea iz 1960. u kojem je slavni glumac glumio Davyja Crocketta do danas ostao najpoznatiji film na temu Alama. Tomu je pokušao parirati američki redatelj i scenarist John Lee Hancock (Početnik, Hard Time Romance), i to je bio jedan od najambicioznijih projekata američke kinematografije u proteklih nekoliko godina.
Glumačku ekipu predvodi oskarovac B. B. Thornton (Oštrica zločina, Armageddon), uz njega je D. Quaid (Daleko od raja, Dan poslije sutra), zatim J. Patrick (Brzina 2, Narc) te P. Wilson (mini-serija Anđeli u Americi, Mala djeca). Američkim kolegama pridružili su se i Meksikanac E. Echevarria (Pasja ljubav, Umri drugi dan) te Španjolac J. Mollà (La Buena estrella, Seguinda piel). Izvrstan rad obavio je i Oscarom nagrađeni snimatelj Dean Semler (Ples s vukovima, Apocalypto), baš kao i scenograf Michael Corenbluth (Kako je Grinch ukrao Božić, Apollo 13) koji je ravnao najvećim setom ikad izgrađenim u povijesti američke kinematografije.

Komentari (2)

Foto