Devet mjeseci (1995)

NINE MONTHS (Originalni naziv)

komedija romantika

Simpatičnom psihijatru život se okrene naopako nakon što sazna da mu je djevojka trudna

 
Režija: Chris Columbus
Scenarij: Chris Columbus, Patrick Braoudé
Uloge: Hugh Grant, Julianne Moore, Tom Arnold, Joan Cusack, Jeff Goldblum, ...

Filmografija

"Neuf mois" (Devet mjeseci) naziv je zabavne francuske komedije iz 1994., koja je suprotstavila mušku i žensku percepciju trudnoće i obiteljskog života. Takav rasprostranjen problem s kojim se lako poistovjetiti izvrstan je materijal za komediju pa ne čudi kako je simpatičan francuski original vrlo brzo - već sljedeće godine - dobio i američku inačicu. Priča koja se bavi univerzalnom tematikom, namijenjena obiteljskom gledanju, u holivudskoj je tvornici snova dobila dobar tretman.

Samuel Faulkner (H. Grant) uspješan je dječji psihijatar. Njegova dugogodišnja djevojka Rebecca (J. Moore) radi kao učiteljica plesa. Njihov je život naizgled savršen, no dok je Samuel potpuno zadovoljan zajedničkim životom, Rebecca potajno priželjkuje dijete. I na njezinu neizmjernu sreću, želja će joj se uskoro i ostvariti. Iako to ne želi priznati, Samuel je užasnut viješću o trudnoći. Dijete se nikako ne uklapa u njegovu viziju idealnog života, a situaciju dodatno pogoršava druženje s Dwyerima (T. Arnold i J. Cusack), mnogobrojnom obitelji čija su djeca prava napast. Samuel isprva pokušava dijeliti Rebeccino oduševljenje i nastoji se prilagoditi novonastaloj situaciji, no s vremenom će ga sve više mučiti pomisao da će mu dijete potpuno promijeniti život. Vidjevši da njezina trudnoća Samuelu donosi samo nesreću, Rebecca ga odluči napustiti...

Adaptacija scenarija i režije zabavne francuske komedije "Neuf mois" (Devet mjeseci) iz 1994. godine povjerena je Chrisu Columbusu (Sam u kući 1 i 2, Mrs. Doubtfire), nadarenom redatelju koji se kroz devedesete godine nametnuo kao jedan od vodećih autora popularnog podžanra obiteljske komedije. On je pak svoj angažman u potpunosti opravdao. Pod njegovom je palicom nastao film koji uspješno kombinira sve bitne žanrovske odlike - od pristupačnog scenarija prepunog efektnih štosova, preko izvrsnih glumačkih izvedbi pa sve do atraktivne scenografije - koje gledanje ovog filma pretvaraju u prvorazrednu razonodu.

Osim što su izvrsno odigrane, uloge su i adekvatno raspodijeljene, pa uz šarmantnog Hugha Granta (Četiri vjenčanja i sprovod, Ja u ljubav vjerujem) u ulozi zbunjenog i neodlučnog Samuela te lijepu Julianne Moore (Sati) kao Rebeccu, pohvale svakako zaslužuju i raspoloženi Tom Arnold (Istinite laži) kao naporni prijatelj i luckasti Robin Williams (Društvo mrtvih pjesnika) u ulozi doktora upitnih sposobnosti. Film je 1996. bio nominiran za American Comedy Award u kategorijama najsmješnijeg sporednog glumca (R. Williams) i najsmješnije sporedne glumice (J. Cusack).


Komentari (0)

Foto