Moj čovjek Godfrey (1936)

MY MAN GODFREY (Originalni naziv)

Smušena bogatašica odluči unajmiti skitnicu kao obiteljskog batlera

 
Režija: Gregory La Cava
Scenarij: Morrie Ryskind i Eric Hatch
Uloge: William Powell, Carole Lombard, Alice Brady, Gail Patrick, Eugene Pallette...

Filmografija

Nominirano za Oscara u 6 kategorija, među kojima i u onima za najbolju glavnu mušku (W. Powell) i žensku ulogu (C. Lombard), te najuspjeliju režiju i scenarij, izvrsno ostvarenje Gregoryja La Cave (Krevet od ruža, Ulaz na pozornicu, Gabriel Over the White House, Private Worlds, Djevojka s Pete avenije, Primrose Path, Nedovršeni posao, Lady in a Jam, Living in a Big Way), filmaša koji je između 1916. i 1920. godine režirao stotinjak animiranih filmova, općenito se drži jednom od najboljih klasičnih screwball komedija svih vremena.

New York tijekom prve polovice tridesetih godina, u doba velike gospodarske krize. Jedne večeri na otmjenoj zabavi dobrodušna Irene (C. Lombard) i njezina pomalo zlobna sestra Cornelia (G. Patrick), razmažene kćeri bogatog poslovnog čovjeka Alexandera Bullocka (E. Pallette), spuste se do gradskog smetlišta u potrazi za svojim "zaboravljenim čovjekom". Naime, njujorški se bogataši na svojim zabavama uvijek natječu u tome tko će pronaći atraktivnijeg skitnicu, od kojeg su svi dignuli ruke i koji nikome nije važan, te preuzeti skrb o njemu i zaposliti ga kao obiteljskog slugu.

Dok njihova majka Angelica (A. Brady) brzopleto za štićenicu odabere jednu kozu, Irene pred nosom Corneliji preotme neuglednog lutalicu Godfreya (W. Powell). Kad ga uskoro na zabavi predstavi drugim bogatašima, pokaže se da je Godfrey simpatičan i dobro odgojen čovjek, cinik koji gotovo iz zabave pristane zaposliti se kao sluga obitelji Bullock. Stigavši na posao u raskošnu kuću Bullockovih od njihove sobarice Molly (J. Dixon) dozna da su Irene, Cornelia i Angelica vrlo neodgovorne i površne osobe s kojima Alexander jedva izlazi na kraj.

Nakon što na vlastitoj koži upozna hirovitost djevojaka, ali i njihovog štićenika Carla (M. Auer), izjelicu i parazita koji tvrdi da je umjetnik, Godfrey iznenađen shvati da je Irene zaljubljena u njega....


Komentari (1)

Foto